Adres Onbekend
KRO-NCRV

Eigenaar van bronzen gevelplaat

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Eigenaar van bronzen gevelplaat

"Misschien kan ik er nog iemand blij mee maken!"

Tijdens de uitzending
We vinden een achterkleindochter van Jacobus Cornelis Vermaat, genaamd Angelique van der Zijden. Zij heeft Jacobus zelf nooit gekend, maar vind het wel heel bijzonder om de gevelplaat in ontvangst te kunnen nemen. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
In de garage die hij huurt aan de Wolweversgaarde in Den Haag vindt Kees een bronzen gevelplaat met daarop een gezicht. "De beste man waarvan ik die ruimte huurde wist niet van wie dat ding was en wist ook niet wat hij ermee moest, dus kon ik 'm houden. Nu kon ik twee dingen doen: de plaat naar de schroot brengen of kijken van wie het ding is." Hij besluit voor dat laatste te kiezen en gaat op zoek naar de eigenaar aan de hand van de gegevens die erop staan. "Maar ik kom er gewoon niet uit! Ik denk dat het een herinnering aan een heer uit de jaren 30 is, gemaakt door Gerard van Aalst."

Inmiddels heeft Kees de bronzen gevelplaat al zo'n jaar of 10 in zijn bezit, maar zelf ergens ophangen doet hij niet. "Ik heb er niks mee, want ik ken de man niet." En dus staat het al die tijd ergens in de opslag te verstoffen, alhoewel de plaat wel naar Brabant is meeverhuisd. "Ik kan ‘m wel weggooien, maar dan denk ik: nee, dat is ook zonde... Misschien kan ik er nog iemand blij mee maken. Als het mijn vader of opa zou zijn, zou ik het wel leuk vinden om dat ding weer in mijn bezit te hebben. Maar als het nu niet lukt, denk ik dat het uiteindelijk toch tussen het oude koper verdwijnt..."

Aanknopingspunten:

* eigenaar (of nabestaanden van de eigenaar) van bronzen gevelplaat met gezicht van een man, waarschijnlijk gemaakt door Gerard van Aalst
* afmetingen: 40x55 cm
* er staat een Romeins jaartal op: EC.MCMXLV of CC.MCMXLV
* er staan twee data op: 07-12-1877 en 20-04-1943
* tussen de data, in een lauwerkrans, staat het getal 90
* de gevelplaat lag rond 2013 (of iets eerder) in een lege garage aan de Wolweversgaarde in Den Haag

Eigenaar van bronzen gevelplaat