Adres Onbekend
KRO-NCRV

kinderleidster Clasien Duut

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. kinderleidster Clasien Duut

"Ik ben eigenlijk een zwerfkatje!"

Bertha weet nu dat haar houvast, Clasien Duut, is overleden in de coronatijd. Gelukkig reageert haar dochter Annet. Samen met haar broertje luistert ze naar Bertha's verhaal en ze herkent haar moeder helemaal. “Ze was de zorgzaamheid zelve, kon slecht nee zeggen en zorgde voor alles en iedereen.” Benieuwd naar het hele gesprek? Beluister dan de uitzending van zondag 31 maart 2024.

Het verhaal
Haar moeder kan niet voor haar zorgen en zo belandt Bertha als kind op veel verschillende plekken. "Ik ben geboren in Amsterdam en voor de rest ben ik overal en nergens geweest. Ik ben eigenlijk een zwerfkatje!"

Bertha woont onder andere in kindertehuis De Harskamp in Baarn en krijgt een hechte band groepsleider Clasien Duut. "Ik ging naar het Leger des Heils, net als andere kinderen in de groep. Als je dan alleen overbleef in een weekend, omdat de anderen naar huis gingen, dan mocht ik mee met Clasien Duut naar haar huis in Amersfoort. Ze deed gezellige dingen met mij, zoals ergens lekker pannenkoeken eten en samen winkelen."

Pas later realiseert Bertha zich hoe bijzonder dat is. "Ik vond het toen al leuk dat ik mee mocht met iemand. Ik kreeg van haar alle aandacht, dat vond ik prachtig. Ik wil haar graag bedanken voor de goede zorgen en zeggen dat ik haar mis."

Aanknopingspunten:
* Clasien Duut
* geboren rond 1938
* zij woonde op kamers in Amersfoort tussen 1960 en 1965
* oorspronkelijk kwam ze uit Groningen
* ze werkte als leidster in kindertehuis De Harskamp aan de Ringlaan in Baarn
* ze was heilsoldaat in Amersfoort