Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: Tante Comvalius

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: Tante Comvalius

“Ik had dit geheim mee mijn graf in willen nemen”

We komen erachter dat de tante die we zoeken niet Comvalius heet, maar Jharreeah. Ze is gaan heten naar de tweede man van haar moeder. De Zoekbrigade vindt een akte van naamswijziging. We vinden haar volledige naam terug in een krantenartikel: Gisela Jharreeah. We vinden haar dan al snel via familie en vertellen haar dat ze wordt gezocht. Gisela weet niet wat ze moet zeggen, want ze heeft nooit geweten van een halfbroer! Dit nieuws overvalt haar en dat komt vooral doordat ze haar vader Comvalius nooit heeft gekend: “Voor mij was mijn vader meneer Jharreeah. Ik heet Jharreeah en zo voel ik me ook. Dat geheim had ik graag mijn graf mee in genomen. Mijn dochters weten van niets, dus die moet ik eerst inlichten.” Gisela staat er daarom met dubbele gevoelens in. Ze vraagt om enige tijd, zodat ze hier rustig over na kan denken..

Het verhaal

Marisca kent nauwelijks familie uit Suriname en in haar zoektocht naar de familie Comvalius, komt ze een onbekende halfzus van haar vader Alfred Comvalius tegen.Via een oude krant in Suriname zag ik een geboortemelding van deze onbekende halfzus. Ze is geboren in april 1936 in Suriname. Ik dacht, nou mijn vader heeft een halfzus en dat heeft hij nooit geweten. En ik kan het hem ook niet vertellen, want hij is er niet meer.”

Opa Alfred (Theodore) Comvalius is getrouwd geweest met Elisabeth Boschman. Het huwelijk heeft tien jaar geduurd van 1927 tot 1937. “Een jaar voor de scheiding is deze dochter geboren. Ik weet niet of er nog meer kinderen geboren zijn. Lang niet alles werd in de kranten vermeld.”

De vader van Marisca is geboren in februari 1933, tijdens het huwelijk van Alfred Comvalius met Elisabeth Boschman. Omdat hij een buitenechtelijk kind is, wordt hij erkend door de broer van Alfred, Eugène Comvalius. Hij groeit op bij zijn moeder Margaretha Petres en later wordt er nog een zusje geboren. Marisca haar vader heeft weinig contact gehad met zijn vader. “Mijn vader was al getrouwd en ik was al geboren en toen zijn we één keer op visite gegaan. En de tweede keer dat ik hem zag, lag opa al in het ziekenhuis. Kort daarna is hij overleden.”

Marisca haar vader was een bekende trompettist in Suriname. Opa Alfred Comvalius is in januari 1980 overleden. Een maand daarna is haar vader vermoord op de dag van de staatsgreep op 25 februari 1980.