Adres Onbekend
KRO-NCRV

nog niet gevonden: biologische vader Jan Kroon

  1. Nieuwschevron right
  2. nog niet gevonden: biologische vader Jan Kroon

Moeten we zijn in Amsterdam? Heemstede? Of Zandvoort?

We worden alle kanten opgestuurd voor deze zoektocht. Er wordt gesproken over een Jan Kroon met een textielwinkel op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. De leeftijd zou overeenkomen met de man die we zoeken. Het is echter niet bekend of de man nog leeft. We denken te weten dat de ontmoeting tussen Jan Kroon en Bep Schong plaatsgevonden heeft in Zandvoort bij de horecagelegenheid ‘Het Wapen van Zandvoort’. Daar kwamen veel gasten die in de visserij werkzaam waren én er was een bekende Zandvoortse visserijfamilie genaamd Kroon. Wie weet meer? Bel ons dan op 0800 30 30 300 of mail naar: zoeken@adresonbekend.nl

Vorige week
We beginnen met de zoektocht in Zandvoort. Daar zijn nog steeds veel families met de naam Kroon bekend. We zetten meerdere lijntjes uit, maar belanden in de verkeerde tak van de familie Kroon. We worden wel goed op weg geholpen, maar de juiste familie Kroon bereiken we nog niet. We hopen op familieleden die meer kunnen vertellen. Tips zijn welkom op 0800 30 30 300 of zoeken@adresonbekend.nl

Het verhaal
​Vincent heeft geen eenvoudige jeugd gehad en zijn vader heeft hij nooit gekend. Hij groeit op met een stiefvader en mag nooit vragen naar zijn biologische vader. Pas wanneer Vincent dertig jaar oud is, vertelt zijn moeder Bep Schong meer: “Ze vertelde dat ik tijdens een avondje stappen ben verwekt. Ze was een gescheiden man tegengekomen in Zandvoort. Van een jaar of vijftig toen. Hij kwam uit een welgesteld gezin. Uit de buurt van Zandvoort, Amsterdam. Mijn moeder vertelde dat hij een kleine, kale man was en dat hij een stuk ouder was dan zij.”

Vincent heeft zelfs nog een geboorteboekje gevonden van zichzelf later. De naam van zijn moeder staat erin én de naam van zijn vader: Jan Kroon. Die naam is doorgekrast met een pen, maar het is gelukkig wel leesbaar. Vincents moeder vertelt hem later dat zij en Jan Kroon destijds de afspraak onderling hadden gemaakt om er nooit meer over te hebben: “Het moest geheim blijven dat hij de vader was. Omdat het een schande was denk ik. En om familieproblemen te voorkomen aan zijn kant.”

Inmiddels leeft Vincents moeder Bep niet meer. En met zijn stiefvader heeft hij een moeizame relatie. Net als met zijn halfbroer- en halfzus. Vincent heeft in de loop der jaren wel al het een en ander geprobeerd, maar hij komt niet achter meer informatie.

Wie kent de familie Kroon uit de omgeving Amsterdam en/of Zandvoort?

aanknopingspunten:
biologische vader Jan Kroon
* geboren rond 1920
* kwam vermoedelijk uit de buurt van Zandvoort en Amsterdam
* was in 1971 gescheiden
* was klein van stuk en kalend
* had mogelijk kinderen uit een (eerste) huwelijk
* had een kortstondige affaire met Bep Schong (1947 - 2002.)
* Bep kwam oorspronkelijk uit Velsen
* Bep Schong en Jan Kroon ontmoeten elkaar in het jaar 1971 in Zandvoort
* dit moet in het uitgaansleven geweest zijn
* Bep Schong woonde destijds in bij de familie Zeeman (van de bekende winkelketen) in Zandvoort
* Later verhuisde zij naar Liempde, om bij de familie Van Baak in te gaan wonen