Adres Onbekend
KRO-NCRV

Betty zocht bekenden van vader Henne Wijgman

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Betty zocht bekenden van vader Henne Wijgman

Wie kan meer vertellen over het leven van Henne Wijgman?

We brengen Betty in contact met Tinco Schoonman. Hij heeft Betty's vader Henne jaren gekend en kan van alles over hem vertellen. Ze wisselen telefoonnummers uit om binnenkort een afspraak te maken voor een ritje door Brummen. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Tijdens de uitzending

Tijdens de uitzending loopt onze mailbox vol en staan de telefoonlijnen roodgloeiend met tips over Henne Wijgman. Er gaat een spoor naar de vrouw van Henne, maar zij wil volgens Betty geen contact. Ook krijgen we de tip dat de familie Schoonman op het adres zou wonen waar Henne vroeger heeft gewoond. Tinco Schoonman meldt zich op de valreep van de uitzending: "Henne is mijn buurman geweest. Ik kan heel veel vertellen!"

Het verhaal
Betty is tien jaar als ze van haar moeder Greet te horen krijgt wie haar echte vader is: Henne Wijgman uit Brummen. “Ze hebben elkaar in 1959 ontmoet, toen hij net uit de gevangenis was." Twee jaar na hun ontmoeting raakt Greet in verwachting van hem. “Henne wilde niet met haar verder en bij haar ouders kwam ze er niet meer in. Maar ze wilde me beslist niet afstaan.” Kort voor Betty’s geboorte in juli 1962 trouwt moeder daarom met een buurjongen. “Daar had ze al een keer verkering mee gehad, maar het was wel een noodoplossing."

Toch blijft moeder Greet altijd positief over Henne. “Ze zei dat het niks persoonlijks was, maar dat hij destijds nog niet toe was aan kinderen." In 1987 krijgt Betty een kaart van haar moeder met het adres waar Henne zou verblijven. De jonge en verlegen Betty doet daar dan niks mee, niet wetende dat haar vader een jaar later komt te overlijden. "Mijn moeder wist wel dat Henne terminaal ziek was." Henne overlijdt in 1988 op 51-jarige leeftijd. “Het is niet zo dat ik er problemen van ondervind, deze zoektocht is voor mij meer nieuwsgierigheid. Maar telkens als ik langs die foto’s van mijn vader loop, schiet ik vol. Waarom ben ik niet eerder achter hem aangegaan?"

Betty komt graag in contact met mensen die meer over het leven van haar vader weten te vertellen, bijvoorbeeld over de tijd dat hij onschuldig in de gevangenis zat en zijn moeder overleed. “Henne wilde niet in de handboeien naar die begrafenis, dus heeft hij de uitvaart van zijn moeder niet bezocht. Maar die vrouw is dus maar 56 jaar geworden. Ook daar moet een verhaal achter zitten. Misschien zijn er mensen die dat nog weten..." Hoe dan ook, alle informatie over haar vader is welkom. "Van zijn verdere leven weet ik eigenlijk niets."

Aanknopingspunten:
* Hendrikus Willem (Henne) Wijgman
* Henne is geboren in juli 1951 in Brummen aan de Cortenoeverseweg 117 (adres bestaat niet meer) en overleden op in mei 1988 in Zutphen
* hij is lang woonachtig geweest aan dezelfde straat in Brummen, de Cortenoeverseweg
* in 1956 kreeg Henne als commando de groene baret uitgereikt
* in 1958 zit hij nog enige tijd vast in de gevangenis op verdenking van poging tot doodslag door een aanrijding
* de moeder van Henne is in 1958 overleden
* Henne was lid van schietvereniging Willem Tell in Brummen
* mensen die meer van hem zouden moeten weten zijn Gerrie Hartink uit Oeken, Roelof Gerritsen uit Tonden, of Aart Tjeenk Willink, rijschoolhouder uit Brummen
* de naam Wijgman wordt in de Achterhoek uitgesproken als Wiegman

Henne Wijgman

Betty zoekt bekenden van biologische vader Henne Wijgman (deel 1)

Betty zoekt bekenden van biologische vader Henne Wijgman (deel 2)

Betty zoekt bekenden van biologische vader Henne Wijgman (deel 3)

Betty zoekt bekenden van biologische vader Henne Wijgman (deel 4)