Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: meisje dat achterop de motor zat

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: meisje dat achterop de motor zat

"Ik was door het ongeluk niet meer in staat met haar te praten..."

In onderstaande fragment hoor je Bertus' verhaal!

Het verhaal
Het is een warme donderdagavond in 1969. Rond 19:00 uur ’s avonds haalt Bertus een knap donkerblond meisje op bij het Julianaziekenhuis in Ede voor een ritje op zijn motor. Hij ontmoet haar die avond ervoor in discotheek ‘Het Poortje’, waar hij altijd kwam met zijn dienstmaten van de Mauritskazerne. In de disco vertelt ze Bertus dat ze zo graag een keer achterop de motor wil en hij laat deze kans dan ook niet aan zich voorbij gaan.

Om 22:00 uur stipt moet hij haar weer afzetten bij het ziekenhuis, waar zij intern zit vanwege haar opleiding. Maar in Otterlo, op het kruispunt van de Otterloseweg en de Apeldoornseweg, krijgen ze een heftig ongeluk waarbij ze worden aangereden door een auto. Bertus is er slecht aan toe: “Ik had mijn kaak gebroken, voet verlamd, knieschijf gebroken, linker bovenbeen en rechter onderbeen gebroken. En haar hele been lag open. Maar ik lag er de eerste dagen bewusteloos. Haar vader is ook bij me geweest, maar die deed wat moeilijk; zij zat natuurlijk bij mij achterop. Ik was wel verzekerd en ze ging vrijwillig achterop.. maarja.”

Zo komen Bertus en het meisje op gescheiden afdelingen te liggen in het ziekenhuis. Bertus heeft hier een half jaar gelegen om te revalideren, waardoor hij nooit in staat is geweest nog met haar te praten. Door de shock van het ongeluk weet Bertus niet veel van die periode erna, ook de naam van het meisje is hij kwijt. Nu wil hij zo graag weten hoe het met haar is afgelopen na dit heftige motorongeluk…

Aanknopingspunten:
* meisje dat achterop de motor zat
* tijdens Bertus zijn diensttijd in de Mauritskazerne in Ede heeft hij een ongeluk gehad met een meisje achterop
* ze was rond de 17 jaar toen
* dit was op 7 augustus 1969 om 22:00 uur ’s avonds in Otterlo
* het was een warme avond
* zij had toen donkerblond haar
* ze deed een cursus als leerlingverpleegster in het Julianaziekenhuis in Ede (bestaat niet meer)
​* ze zat daar intern
* ze had groen/wit uniform, waarschijnlijk van de INAS-opleiding
* haar vader had een coöperatie in Groningen