Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Sita Jangandersingh

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Sita Jangandersingh

Het is weer meteen als vanouds!

Sita vinden we nog altijd in Amstelveen, in het stadshart. Haar dochter neemt haar mee op sleeptouw, zodat Sita als verrassing naar de studio kan komen. Sita herkent Elisabeth meteen wanneer ze haar ziet: “O, nu zie ik het! Jij bent het!” Alle herinneringen komen weer boven: van de eerste bezoekjes in Paramaribo tot de ontmoeting op de Albert Cuyp. Maar de telefoongesprekken van Elisabeth kan Sita zich niet meer herinneren: “Heb jij gebeld? Maar had dan vaker gebeld, ik had je graag gesproken!” Elisabeth maakt tienmaal excuses en vanaf nu gaan ze contact houden.

Het verhaal

Dertig jaar geleden loopt Elisabeth haar goede vriendin Sita Jangandersingh tegen het lijf op de Albert Cuyp markt. Sita is daar dan samen met haar man, die net als Sita ook van Hindoestaanse afkomst is. Ze hebben dan een dochtertje bij zich, meent Elisabeth zich te herinneren. Op het moment dat ze elkaar daar weer tegen komen, zit er vijfentwintig jaar tussen hun laatste contact: “Ik was Sita in Suriname al uit het oog verloren. Toen ik haar prompt tegenkwam op die markt, was ik zo verrast. Ik heb zelf nog heel veel met Suriname en met die ontmoeting kreeg ik iets van mijn jeugd terug!”

Elisabeth en Sita wisselen telefoonnummer uit, maar dat blijkt geen succes. Sita laat weten dat ze in Amstelveen woont. Elisabeth belt een paar weken na de ontmoeting op en hoopt Sita te spreken te krijgen, maar die komt niet aan de lijn: “Haar man nam op en het was een raar gesprek. Hij zei dat Sita niet aanspreekbaar was, of misschien was ze wel geen eens thuis. Maar ik had er een heel raar gevoel bij. Ik vroeg of ze me terug wilde bellen, maar dat gebeurde nooit. Ik heb toen nooit meer iets vernomen van haar.”

Elisabeth woont inmiddels al meer dan veertig jaar in Nederland. Zelf is Elisabeth nog vaak te vinden in Amsterdam, maar ze heeft Sita daar nooit meer getroffen tot haar grote spijt. Zou Sita nog in de buurt zijn?