Adres Onbekend
KRO-NCRV

NOG NIET OPGELOST: Mensen op gevonden film uit 1979

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. NOG NIET OPGELOST: Mensen op gevonden film uit 1979

Tijdens de uitzending
In de film is een kenteken te zien, maar helaas is daar niets op de vinden. Ook worden wij gebeld door een meneer Heida uit Amsterdam. Hij had vroeger ook een Renault en is een aantal films kwijtgeraakt. Helaas blijkt het toch niet een match te zijn. Maar van wie is deze film dan wel? Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het Verhaal
Ziegel kreeg in 2002 de sleutels van Fort Benoorden bij Spaarndam: "Het was daar destijds een enorme bende. Langzamerhand kwamen we steeds verder door de puinzooi heen. Tot ik bij kamer 1 van het fort uitkwam en daar lag allemaal verrotte troep. Van vochtig textiel tot metalen rommel, bijna allemaal vergaan. Maar daar lag ook zo’n cassette met een filmrol erin. Die cassette heb ik meegenomen onder het mom 'die speel ik thuis nog weleens af, want vroeger keken we ook altijd als familie naar dat soort films.' En zo’n projector, daar was nog wel aan te komen dacht ik zo. Maar dat is er nooit van gekomen. Dat ding is op een stapel terechtgekomen. Jaren later, en na vele verhuizingen, kwam ik via een vriendin in contact met iemand die al die films kon digitaliseren. Toen heb ik en stapel films van mezelf meegegeven. Ik kreeg het terug en zag opeens in al dat materiaal een stuk film dat ik niet herkende. Toen ben ik op de hoes gaan kijken en daar stond het jaartal 1979 op. Dat kon niet, want toen was ik 14 en ik had er geen enkele herinnering aan. En ik herkende al die mensen op de film ook niet. Maar toen viel het kwartje: dat was de cassette uit het fort, uit kamer 1."

"Het is een Super8-film en ik herken beelden uit Haarlem, ik herken het Mr. Enschedepark in Aerdenhout, ik zie dat ze in Duitsland zijn geweest, ik zie een Renault 16 met als kenteken 02-72-HG, mensen op het strand en een vrouw die met haar bibs staat te wiebelen. Het is een aandoenlijke film, dat zie ik wel. Maar hoe de film daar terecht komt, in dat fort? Geen idee. In ieder geval ná 1979."

"Het fort zelf ligt langs Zijkanaal B en Zijkanaal B is een zijarm van het Noordzeekanaal. In de jaren `70 zijn daar de laatste bohemiens van Nederland terechtgekomen. Die hebben daar toen hun woonboten neergelegd en zijn daar gaan wonen. In 1996 pas zijn ze verplicht aangesloten op de nutsvoorzieningen. Dat waren de hippies van die periode. Alles wat ze op die woonboten niet kwijt konden, hebben ze toen gedumpt in dat fort. Die spullen zijn daar nooit meer weggehaald en alles is verrot en vies geworden. Behalve deze film dus."

RTV NH is ook bij Ziegel langsgegaan om te helpen de eigenaar te vinden, helaas nog zonder succes.

Zie hier de video


Aanknopingspunten:
* Zoeker zoekt de mensen die te zien zijn op een gevonden vakantiefilm uit 1979
* De film (Super8) is gevonden in kamer 1 van Fort Benoorden bij Spaarndam in 2002
* Op de film uit 1979 is een oude Renault 16 te zien met als kenteken 02-72-HG
* Het is een vakantiefilm die zich afspeelt in Zandvoort, maar ook in het Mr. Enschedepark in Aerdenhout
* Op de film is een familie te zien met drie honden
* Vermoedelijk woonden de bezitters van de film in de jaren `70 en `80 in Zijkanaal B, een kunstenaarskolonie met woonboten in de directe omgeving van Fort Benoorden

Mensen op gevonden film uit 1979