Adres Onbekend
KRO-NCRV

goede vriendin Ingrid van de Berg

foto: Alies Boenders
  1. Nieuwschevron right
  2. goede vriendin Ingrid van de Berg

“We zagen elkaar hier voor het laatst in 1976!”

We komen erachter dat Ingrid niet Van de Berg heet, maar Berg. We bellen rond op die naam in Den Haag en treffen een hulpvaardige buurvrouw. Maar voordat ze aan kan bellen, is Ingrid al door allerlei andere buren ingeseind en in de taxi gestapt naar de Tong Tong Fair om Peggy te verrassen. Ze kan haar tranen niet in bedwang houden als Ingrid het hoekje om komt lopen. Houd vooral onze Facebook-pagina in de gaten voor beelden van deze emotionele ontmoeting! Het hele verhaal en de ontmoeting hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Van kleins af aan komt Peggy elk jaar op de Tong Tong Fair in Den Haag. “Vroeger ging ik met familie en tegenwoordig ga ik met mijn man. Eigenlijk eindigt mijn spoor naar mijn goede vriendin Ingrid ook daar, alleen dan wel in 1976. Maar laten we bij het begin beginnen..."

Peggy kent Ingrid al vanaf het moment dat ze net in Nederland woont: “Ik ben geboren in Nederlands-Indië en na de dood van mijn vader kwamen we met mijn moeder naar Den Haag. De kinderen uit mijn vaders eerste huwelijk gingen ook mee; zij zijn een stuk ouder dan ik. Een van hen kreeg een relatie met de moeder van Ingrid, ook een Indische. Zo raakt ik bevriend met Ingrid!”

De meisjes trekken veel samen op: “We liepen samen naar school en konden vanuit onze slaapkamers naar elkaar zwaaien. We hadden ook wel eens vervelende ervaringen hoor, werden flink uitgescholden in die tijd. Ingrid was mondiger dan ik; ik was meer het pispaaltje en had eigenlijk ook geen Nederlandse vriendinnen. Maar met Ingrid was het erg fijn, ze had hele droge humor. We gingen later ook veel naar het strand en naar Indische rockbandjes, want haar broer Ronald was drummer. Er waren ook jongens op de dansvloer die ons wel leuk vonden, maar die werden streng in de gaten gehouden door de familie hoor, haha!”

De laatste keer dat de vriendinnen elkaar zien is op de Tong Tong Fair (toen nog Pasar Malam) in Den Haag in 1976: “Toen was het contact al een beetje verwaterd. Vroeger gingen we er altijd samen naartoe, dus het was bijzonder om haar daar ineens weer te treffen. Ik herkende haar meteen! Het was heel gezellig en we hebben ook contactgegevens uitgewisseld, maar die ben ik tijdens een verhuizing kwijtgeraakt... De cirkel zou helemaal rond zijn als ik haar hier na al die jaren weer terug zou zien!”

Luister zondag 11 september tussen 12 en 14 uur naar de live-uitzending vanaf de Tong Tong Fair in Den Haag!

Aanknopingspunten:
* Ingrid van de Berg
* geboren rond 1949 of 1950
* was van Indische komaf
* haar beide ouders waren Indisch
* woonde in de jaren 60 aan de Theresiastraat in Den Haag met haar moeder en twee broers
* Robin was de oudste, daarna kwam Ronald en Ingrid was de jongste
* hun vader en moeder waren al jong gescheiden
* ze ging naar de openbare school in Den Haag: Van Heutszschool
* haar moeder heette Gerda
* Ingrid trouwde met een Indische man en ging in Zoetermeer wonen
* in 1976 bezocht zij de Pasar Malam (nu Tong Tong Fair) in Den Haag

button arrow
button arrow
foto: Alies Boenders
Peggy & Ingrid op de Tong Tong Fair