Adres Onbekend
KRO-NCRV

gevonden: vriendin Yvonne van Leusden

  1. Nieuwschevron right
  2. gevonden: vriendin Yvonne van Leusden

Na al die jaren klikt het nog steeds tussen de vriendinnen

Yvonne was de vriendin die Maaike achterliet toen haar onbezorgde jeugd abrupt werd afgebroken. Konden we die vinden? We zetten de Zoekbrigade aan het werk en die leveren in sneltreinvaart een oplossing! Yvonne vindt het zó leuk dat ze gezocht wordt, dat ze naar Hilversum komt om Maaike te verrassen.
Alsof de jaren wegvallen, het klikt nog steeds en de vriendinnen maken een afspraak om samen te gaan varen. Maaike heeft een boot en vaart gewoon naar de woonplaats van Yvonne om haar op te halen.

Het verhaal
​Maaike Bentelaar (67) is een geboren en getogen Amsterdamse. Nu woont ze in de buurt van Roelofarendsveen, maar gelukkig is het maar een kwartiertje rijden van het Stadionplein. Al jaren denkt ze met regelmaat aan haar goede vriendin Yvonne van Leusden waarmee ze van haar 11de tot haar 18de bevriend was.

De vriendschap tussen Maaike en Yvonne begint in het AMVJ-bad aan het Leidseplein waar ze eens per week gaan zwemmen. Yvonne woont dan nog op de Vondelstraat waar haar vader als accountant kantoor aan huis heeft. De zaken gaan blijkbaar goed, want het gezin van Leusden verhuist naar een prachtig pand op de De Lairessestraat. Maaike komt er vaak. Ze herinnert zich de mooie inrichting, de Schotse collies en de foto op de lampekamp van een oom van Yvonne die afgevoerd is tijdens de oorlog.

Hun hele puberteit brengen ze met elkaar door. Samen paardrijden op de Hollandse Manege aan de Vondelstraat. Samen uit, met vriendjes naar de bioscoop en samen op vakantie naar Frankrijk. Ze verliezen elkaar uit het oog als Maaike in haar eindexamenjaar zwanger raakt. Ze moet halsoverkop trouwen en verhuist naar Duitsland. Ze gaat nog één keer langs op de de Lairessestraat en treft Yvonne's moeder die vertelt dat Yvonne studeert aan de Sociale Academie.


De vriendinnen raken elkaar kwijt door de drukte van het leven. Kunnen ze na al die jaren de vriendschap weer oppakken?