Adres Onbekend
KRO-NCRV

info over moeder Betsie Kneevel uit Chimahi

foto: Bert
  1. Nieuwschevron right
  2. info over moeder Betsie Kneevel uit Chimahi

“Ik heb brieven van je vader over jou!"

We vinden op papier een hoop terug over Berts moeder, die als Betsie Kneefel in de archieven staat. Maar het wordt nog mooier! We komen namelijk in contact met Ariënne, een familielid van Bert, die brieven heeft gevonden die Berst vader naar haar opa stuurde: "Hij schrijft daarin dat jullie in Nederland zijn aangekomen en dat het goed met je gaat als klein jongetje. Ik wil je ze allemaal geven, Bert!". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele gesprek.

Het verhaal
Bert komt als jongetjes van vier jaar vanuit Indonesië naar Nederland: “Mij is altijd verteld dat ik geboren ben in een jappenkamp in Cimahi, in Indonesië. Later bleek dat onmogelijk te zijn geweest, omdat het kamp toen nog helemaal niet bestond. Mijn vader loog dus tegen mij. Maar waarom?" Wat Bert wel weet is dat hij de zoon is van Martinus Raapis en Egem C(h)imani: “Het was de bedoeling dat ik met mijn moeder naar Nederland zou gaan, maar uiteindelijk durfde ze niet. Ik ben in mijn eentje met de boot naar Nederland gekomen. Het laatste wat mijn moeder tegen me zei was: 'Wel lief zijn, hè Bertje?' Daarna heb ik haar nooit meer gezien.”

Zes jaar later komt ook Berts vader Martinus naar Nederland. Hij is gescheiden van Egem en trouwt met Maria Holscher uit Veendam: “Tot mijn veertiende heb ik bij hen gewoond. Daarna ben ik naar de zeevaartschool in Delfzijl gegaan. Sindsdien heb ik Martinus maar één keer gezien. Eigenlijk weet ik niet veel over hem. Nu ben ik op zoek naar informatie over mijn moeder, omdat ik van haar helemaal niets meer weet. Ik zou de verhalen over haar heel graag willen horen. Ik heb altijd de warmte gemist!”

Als we gaan zoeken naar informatie en verhalen over moeder Egem, maken we de meeste kans bij de Duitse familie Kneefel: "Door die familie is mijn moeder op Java geadopteerd, toen is ze Betsie gaan heten. Ik heb gehoord dat de bekende stuntman Evil Knievel ook familie moet zijn! Hopelijk weet iemand uit die familie meer over mijn moeder Egem Chimahi, oftewel Betsie Kneefel!"

Aanknopingspunten:
* moeder Egem C(h)imahi
* zij komt oorspronkelijk uit Indonesië (Cimahi)
* ze is getrouwd geweest met Martinus Raapis en later van hem gescheiden
* samen kregen ze in 1941 een zoon
* vader Martinus Raapis kwam rond 1951 naar Nederland
* hij komt oorspronkelijk uit Gouda
* hertrouwde in Veendam met Maria Holscher
* tot zijn 45e werkt Martinus als soldaat
* in Nederland heeft hij gewerkt bij een houtwerf in Wildervank (Groningen)
* moeder Egem is op Java geadopteerd door de Duitse familie Kneefel
* ze kreeg de naam Betsie Kneefel
* de bekende stuntman Evil Knievel zou (verre) familie van hen zijn

Bert (oudste zoon), Geert (jongste zoon) en vader Martinus

Bert zoekt info over moeder Betsie Kneefel - deel 1

Bert zoekt info over moeder Betsie Kneefel - deel 2

Bert zoekt info over moeder Betsie Kneefel - deel 3

Bert zoekt info over moeder Betsie Kneefel - deel 4

Bert zoekt info over moeder Betsie Kneefel - deel 5