Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: pleegzus Yvonne van Amersfoorth

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: pleegzus Yvonne van Amersfoorth

Chris kon niet geloven dat ze echt naast hem stond!

Beluister de audiofragmenten hieronder om te horen hoe Chris en Yvonne elkaar na vijftig jaar weer in de armen konden sluiten!

Het verhaal
Chris groeit op in Jakarta bij zijn moeder en oudere broer en zus. Het leeftijdsverschil tussen hem en zijn broers en zus is erg groot en hij is erg blij wanneer Yvonne Eller bij het gezin komt wonen. Zij woont daarvoor in een weeshuis en wordt opgevangen door de familie Guldenaar, die in dezelfde straat wonen. Als zij teruggaan naar Nederland, zegt Chris’ moeder: “Laat haar maar bij ons achter. Dan ontfermen wij ons over haar.” En dus wordt ‘Vonnie’, zoals ze Yvonne noemen, als een pleegzus voor Chris. “Ze gaf me eten, bracht me naar bed. Ze was als een zus voor me.”

In 1955 gaat Yvonne met een groep meisjes op het schip Sibajak naar Nederland. Twee jaar later gaat Chris haar achterna en ze zien elkaar nog een aantal keer. Eerst zit ze in een meisjesinternaat in Scheveningen en later vertrekt ze naar Zwolle. Ze krijgt verkering met een Indische jongen, Hannie van Amersfoort, met wie ze trouwt. Chris, zijn moeder en zus worden ook uitgenodigd voor de bruiloft, maar ze hebben weinig geld en kunnen de reis naar Zwolle niet betalen: “Zij moet vast gedacht hebben: ‘Wat lullig, altijd bij hen in huis gewoond en dan niet op bruiloft komen’.” Hij gaat nog een keer bij Yvonne langs in Uden, waar ze samenwoont met Hannie en hun dochter Shirley. Daarna is er nooit meer contact geweest…

Aanknopingspunten:
* Yvonne van Amersfoort - Eller
* geboren in augustus tussen 1935 en 1940
* zij woonde in Jakarta in een weeshuis ‘de Goede Herder’
* is van Indische afkomst
* kwam vanuit het weeshuis een paar jaar wonen bij mevrouw Mully
* kwam in 1955 naar Nederland
* ging toen naar een meisjesinternaat in Scheveningen
* verhuisde daarna naar Zwolle
* ze had twee oudere broers vanuit Indonesië
* die broers emigreerden al vroeg naar Illinois, Amerika
* een van de broers heette Rudy
* Yvonne trouwde met Hannie van Amersfoort
* hij was een militair van de luchtmacht in Brabant ‘Volkenhof’
* is ook van Indische afkomst
* ze kreeg kinderen met hem: tenminste twee dochters
* een van de dochters heette Shirley