Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: de dochters van leraar Peter Stam

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: de dochters van leraar Peter Stam

“Heel bijzonder om zoveel mooie verhalen te horen over onze vader”

Mevrouw van Duin uit Utrecht heeft een tip over een van de dochters van de overleden leraar Peter Stam: “Mijn kinderen zaten bij zijn dochter Marian in de klas. Marian is net als haar vader in het onderwijs werkzaam en het was altijd een heel lieve juf!” Ze geeft ons een oud telefoonnummer en dat werkt nog steeds! Zowel Marian als haar zus Annelies staan te popelen… Ze willen Traudi graag ontmoeten. In de studio verrassen ze haar. “Als vader was hij ook net zo als voor de klas. Hij wilde altijd van alles met ons ondernemen dus wij moesten ook overal mee naartoe, zodat we daarvan konden leren.” Marian is zelf ook 43 jaar in het onderwijs werkzaam geweest, naar het voorbeeld van haar vader. Beide dochters beschouwen Traudi’s zoektocht als een ode aan hun overleden vader.

Het verhaal:
Traudi (71) groeit op in Zeist samen met haar ouders en zus Hannelore. De meisjes gaan naar de plaatselijke Bergwegschool. In de 4de komt Traudi in de klas bij meneer Stam en zijn lessen maken dermate indruk dat ze het nóg over hem heeft. Hoe hij vertelde over zijn jeugd in Indië: schildpadden vissen in de zee voor in de soep en over de uitbarsting van een vulkaan.

Traudi ontdekte een tijdje terug dat haar onderwijzer in 1998 is overleden. Ze wil zijn kinderen laten weten dat hun vader enorm geliefd was onder zijn leerlingen en dat hij nog steeds voortleeft in hun herinneringen.