Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: familie van Rita

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: familie van Rita

“We hebben nooit iets over haar adoptieverleden geweten”

Via een anonieme tipgever horen we dat Rita is geadopteerd door de familie Van Iddekinge uit Emmeloord. Rita blijkt gehuwd te zijn en naar Haarlem te zijn verhuisd. We vinden een spoor naar de zoons van Rita van Iddekinge: Alko en Jaap. Helaas moeten we Tonnie en de familie in Australië vertellen dat Rita niet meer leeft. Alko vertelt: “Het is moeilijk om hierover te praten, ook al is ze al dertien jaar geleden overleden.” Rita heeft vroeger gezocht naar haar moeder, maar werd afgewezen en heeft daarover altijd naar haar zoons toe gezwegen. Alko en Jaap zijn verrast te horen dat er nu familie van hun moeder op zoek is en ze komen naar de studio. Tonnie is verbaasd: “Dit is zo bijzonder!” De familie in Australië reageert enthousiast: “So, I am your uncle now!” Na de uitzending skypen Alko en Jaap met de familie in Australië en binnenkort hopen ze elkaar te ontmoeten…

Het verhaal
Tonnie zoekt namens haar familie in Australië naar hun halfzus Rita Verbruggen. Zij is de eerste dochter van hun moeder Wil Verbruggen. Zij raakt in 1946 zwanger, maar dit is voor haar een erg zwarte periode. Haar vader is haar grote steun en regelt dat zij haar kindje ter adoptie kan afstaan. Dochter Rita Verbruggen wordt geboren in Arnhem en gelijk daarna is ze geadopteerd door een gezin in Friesland.

Wil vertrekt in 1955 naar Australië en bouwt daar een nieuw leven op. Ze ontmoet de Tsjechische Voitec en ze krijgen samen vier kinderen: Josef, Annie, Tony en Alida. Wil werkt haar hele leven als verpleegkundige en is gelukkig. Ze heeft goed contact met haar familie in Nederland en Tonnie kan zich haar goed herinneren. “Ze heeft zelfs nog tijdelijk bij mijn ouders gewoond toen ik nog heel klein was. Ze was een erg aardig mens. Ik noemde haar altijd ‘tante zussie’ omdat ze als zuster werkte.”

Vijftien jaar geleden worden Tonnie haar ouders benaderd door Spoorloos of Vermist omdat Rita op zoek is naar haar biologische moeder. De familie van Tonnie benadert moeder in Australië, maar zij besluit dat ze geen contact wil met haar afgestane dochter. Nu moeder is overleden, komen haar kinderen hier pas achter. Ze hebben hier nog nooit eerder iets over gehoord en willen hun halfzus heel erg graag leren kennen!