Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: een nichtje van Petra Kramer

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: een nichtje van Petra Kramer

“Het maakt me niet uit waar je woont, ik kom meteen!”We ontvangen bericht van Els - een nicht van Petra - die laaiend enthousiast reageert: “Ik hoor nu pas dat de familie Kramer gezocht wordt. Ik wil heel graag contact met Petra!” We verrassen Petra met een telefoontje van haar nicht Els. Petra kan niet geloven dat ze nóg een reactie krijgt vanuit de familie: “Ik heb zo gehoopt dat een van mijn neven en nichten nog zou reageren. Els, waar woon je? Dan kom ik meteen naar je toe!” Petra heeft inmiddels een afspraak gemaakt met haar nicht én met haar oom die vorige week werd gevonden in het programma. En zo krijgt ze dan eindelijk toch contact met de familie Kramer.

Het verhaal
Koos Kramer verlaat op 18-jarige leeftijd zijn familie in Scheveningen. Hij zou door zijn vader op straat gezet zijn. Hij is toen gaan varen. In Limburg trouwt hij vervolgens met de moeder van Petra.

Petra's vader overleed al jong; moeder stierf dit jaar. Onlangs werd de as van vader én moeder samen verstrooid op zee bij Scheveningen. “We brachten hem terug waar hij als zeeman vandaan kwam.” Toen dacht Petra: “En nú ga ik op zoek naar familie van mijn vader Koos.”

Wat gebeurde er tijdens de uitzending?
We vinden de door Petra gezochte familie Kramer terug in de archieven van Den Haag. We zien dat één van de zussen van Petra’s vader Koos nog altijd op het ouderlijke adres woont in Den Haag. We bellen op en krijgen zus Corrie aan de lijn. Ze laat weten dat ze haar broer Koos nauwelijks gekend heeft: “Ik heb hem al meer dan vijfenveertig jaar niet gezien. Hij is volledig uit onze familie weggevallen en daar heeft mijn moeder veel verdriet van gehad altijd.” Het doet Corrie pijn dat er nu gezocht wordt naar de familie, omdat Koos zelf nooit meer iets heeft laten horen.

Haar jongere broer Peter staat er iets nuchterder in. Hem vinden we ook in Den Haag en hij zoekt meteen wat jeugdfoto’s op voor Petra van haar vader Koos. Petra herkent haar vader meteen: “Ja, dat was mijn vader!” Peter komt aan de lijn voor haar: “Ik weet ook niet waarom jouw vader is weggeraakt uit de familie, daar werd nooit over gesproken.” Petra is welkom bij Peter en hopelijk hoort ze dan binnenkort meer over de familiegeschiedenis.