Adres Onbekend
KRO-NCRV

Klasgenoot Bart van Es

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Klasgenoot Bart van Es

“De volgende keer moet Bart erbij zijn!”

Carla, een oud buurmeisje van Bart, belt tijdens de uitzending op: "Ik heb vroeger bij hem in de straat in Amersfoort gewoond. Maar dat is al 55 jaar geleden en ik weet niet waar hij nu is..." Via de Zoekbrigade gaat er ook een spoor naar de Juliana van Stolberglaan in Naarden. Dat blijkt een schot in de roos en op de valreep meldt Bart van Es zich: "Wat hartstikke leuk dit!" Beluister de fragmenten hieronder voor het eerste gesprek en het hele verhaal van Wim, Fred en Stef. Na de uitzending bellen de mannen gelijk met Bart om een afspraak te maken voor een ontmoeting.

Het verhaal
Wim denkt nog altijd met warme herinneringen terug aan zijn vriend Bart van Es, met wie hij in 1969 eindexamen doet op het HBS in Amersfoort. “Bart was daar wel een van de gangmakers.” Zo schrijft Bart niet alleen voor een illegale schoolkrant, maar helpt hij ook een feestdag voor de leraren te organiseren. “Bij elke les haalden we koffie bij het secretariaat en dan kreeg de dienstdoende leraar koffie met een koek. Bij dat soort dingen was Bart ook betrokken.” Wim en Bart vormen samen met Fred en Stef de harde kern van klas 5A2. “Na schooltijd bleven we heel vaak nog even hangen in de klas, omdat we het allemaal zo gezellig vonden. Dat was wel de meest onbezorgde en daarmee dus ook de mooiste tijd van mijn leven.”

Na de eindexamens verliezen de vrienden elkaar uiteindelijk uit het oog. Wim komt Stef een jaar terug toevallig weer tegen via zijn werk als vrijwillig theaterdirecteur in Leusden. Stef is acteur en theatermaker, en zo kruisen na al die jaren hun paden opnieuw. “Het leek ons toen leuk om de rest er ook bij te halen. Fred konden we makkelijk te vinden; hij was directeur van een bejaardenhuis.” De drie spreken af bij het terras waar ze vroeger altijd naartoe gingen om te spijbelen en halen oude herinneringen op. Maar er ontbreekt nog altijd iemand. “De volgende keer dat we elkaar zien moet Bart erbij zijn!”

Aanknopingspunten:
* Bart van Es
* geboren in oktober 1950
* woonde aan de Pieter Pijpersstraat in Amersfoort
* zat in klas 5A2 van de HBS van het Constantijncollege (toen Eemland College) in Amersfoort
* Bart deed in 1969 eindexamen
* hij was lang, had donker zwart haar
* hij was redacteur voor de illegale schoolkrant
* daarna heeft hij de officiersopleiding aan de KMA in Breda gedaan
* later heeft hij nog de School voor Toerisme gedaan, ook in Breda
* uiteindelijk kwam hij bij de KLM terecht
* heeft daar gewerkt als Directeur Général pour le Maroc, Sénégal et Mauritanie
* hij had tenminste één zus (naam onbekend)

De vier vrienden herenigd | Wim, Fred en Stef in studio en bellend met Bart | Bart van Es omcirkeld

Wim, Fred en Stef zoeken klasgenoot Bart van Es (deel 1)

Wim, Fred en Stef zoeken klasgenoot Bart van Es (deel 2)

Wim, Fred en Stef zoeken klasgenoot Bart van Es (deel 3)