Adres Onbekend
KRO-NCRV

herinneringen aan vader Jaap Bignell

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. herinneringen aan vader Jaap Bignell

"Als hij thuiskwam, sprong ik op zijn rug en gingen we dansen."

Het lukt een week later om de kleindochter van Hertha Blomhof te spreken, Joanne. Haar oma woont inmiddels weer in Suriname, maar Esmaralda mag haar bellen om Hertha's verhalen over Jaap Bignell te horen. "Hij is in ieder geval niet in eenzaamheid gestorven." Beluister het fragment hieronder voor de update.

Tijdens de uitzending
We ontdekken in het archief dat vader Jaap Bignell begin 1991 in Rotterdam getrouwd is met Hertha Margaretha Blomhof. Zij is in november 1945 geboren in Paramaribo, Suriname en waarschijnlijk leeft ze nog. We vinden online een profiel dat sterk overeen lijkt te komen, maar op het berichtje dat we haar sturen ontvangen we nog geen reactie.... De vraag is dus: wie kent Hertha Blomhof uit Rotterdam? Wie brengt ons met haar in contact? Bel ons op 0800 3030300 of mail naar zoeken@adresonbekend.nl. We hopen dat zij verhalen heeft over haar overleden man en de vader van Esmaralda: Jaap Bignell. Benieuwd naar Esmaralda's hele verhaal? Luister dan naar het fragment hieronder!

Het verhaal
Esmaralda heeft haar vader Jaap Bignell maar kort gekend en weet nauwelijks iets over hem. Ze verzamelt herinneringen om toch een beeld van hem te kunnen schetsen. "Uit de verhalen van mijn moeder komt weinig goeds over hem naar voren. Gek genoeg heb ik juist alleen maar leuke herinneringen aan hem. Als hij thuiskwam, sprong ik op zijn rug en gingen we dansen. Dat zijn herinneringen van toen ik vijf of zes jaar was. Daarna verdween hij voorgoed uit mijn leven."

Ze hoort pas weer iets over haar vader als ze bijna volwassen is. Kort voor haar 18e verjaardag staat de politie voor de deur met nieuws over Jaap. "Mijn vader was overleden in Rotterdam en had twee weken dood in huis gelegen. Het was heel vaag voor mij, ongrijpbaar. Veel vragen blijven onbeantwoord. Hoe kan iemand twee weken dood in huis liggen zonder dat iemand het doorheeft? Wie weet meer over hem? Ik kan zelf niks vinden! Ik hoop ook positieve verhalen over hem te horen en herinneringen van mensen die hem gekend hebben..."

Die vragen wil ze ook beantwoord hebben voor haar kinderen. “Mijn twee kinderen zijn rond de twintig en dragen ook zijn achternaam, de naam van mijn vader. Maar zij hebben geen idee wie hun opa was.”

Aanknopingspunten
* herinneringen aan vader Jaap Bignell
* voluit heette hij Jacobus Petrus Johannes Bignell
* is geboren in mei 1948 en overleden in 1993
* hij woonde in Rotterdam ten tijde van zijn overlijden
* hij was gehuwd met Annie Stap
* Jaap woonde met haar, dochter Esmaralda en zoon Robèrt in een flat op driehoog in Den Haag aan de Berenrade in de jaren 70
* rond 1980 verlaat Jaap de flat, bestemming onbekend
* mogelijk werkte hij daarna op een begraafplaats

Herinneringen aan vader Jaap Bignell

Herinneringen aan vader Jaap Bignell - vervolg