Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriendin Dea

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriendin Dea

Na 35 jaar vallen ze elkaar weer in de armen

We worden platgebeld met tips over Dea. Dea zou een lunchroom hebben gehad in Amsterdam, die ze runde met haar twee dochters. Ook zou ze een vakantiehuisje verhuren in Spanje. We vinden haar uiteindelijk via haar man, die haar inlicht dat ze wordt gezocht. Het ontroert haar zeer, dat ze na zo’n lange tijd wordt gezocht door een vriendin van vroeger. Ze heeft het moeilijk gehad jarenlang en is pas sinds 21 jaar gelukkig. Ze heeft veel van die tijd weggestopt en des te meer waardeert ze de zoektocht van Elly. Ze komt als verrassing naar de studio om haar weer te ontmoeten. Elly rent op haar af: “Dea, schat! Kom hier!” Ze vallen elkaar in de armen. Twee weken geleden dacht Dea nog aan Elly. Hun vriendschap wordt weer opgepakt alsof er nooit al die jaren tussen hebben gezeten.

Het verhaal
Elly heeft eind jaren 60 een sigarenwinkel aan de Akeleistraat in Den Haag. Ze verkoopt daar sigaretten en lampen. Op een dag, rond 1967, komt een knappe, jonge vrouw in haar winkel sigaretten kopen: Dea. Ze raken goed bevriend. Dea is tien jaar jonger dan Elly, maar dat is nooit een probleem geweest. “We hebben ontzettend veel lol gehad, ze had echt humor en we hebben heel wat af gelachen samen.” Dea is dan getrouwd met Maarten Schaap, met wie ze een bistro heeft: ‘Le Mouton’, Frans voor ‘het schaap’. Ze wonen boven de bistro aan de Hooikade. “Mijn man en ik kwamen vaak over de vloer, we vonden het daar heerlijk. We aten altijd een varkenshaasje.” Ook weet ze zich nog te herinneren dat de Golden Earring een keer in die bistro kwam: “Ja, dat was geweldig. We hebben heel wat meegemaakt.”

Dea en Maarten krijgen twee dochters: Daniëlle en Marlana. Zij zouden nu ergens achterin de 40 moeten zijn. Elly en haar man zijn goed bevriend met Dea en Maarten en de vriendschap duurt ongeveer tien jaar. Elly’s kinderen hebben Dea ook nog meegemaakt. “Mijn zoon zei toen ik hem vertelde over mijn zoektocht: Oh, dat is Dea van ‘sockman’!” Dea deed altijd een panty over haar hoofd en dan riep ze heel hard: “Hier is sockman” en dan ging ze de kinderen laten schrikken. “Die lagen dan onder de tafel van het lachen."

Dea was een knappe verschijning met gitzwart haar en hele donkere ogen. Ze had Joods, Indonesisch en Portugees bloed: een echte schoonheid dus. “Mijn mond viel elke keer weer open als ik haar zag, zo’n knappe vrouw was het.”

Eind jaren 80 gaan Dea en Maarten scheiden. Elly en haar man verhuizen dan naar Leiderdorp en daar komt ze nog wel een keertje op bezoek. Maar het contact verwatert. Wel weet ze dat Dea later waarschijnlijk getrouwd is met een Zweedse man en dat ze tijdelijk naar Mexico gaan voor zijn werk.

Elly wil Dea ontzettend graag terugvinden. “Dan zou ik zo blij zijn en haar in mijn armen sluiten en knuffelen.”