Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: zoon van de eerste bommoeder

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: zoon van de eerste bommoeder

“Heel bijzonder om dit op mijn verjaardag mee te maken”

We vinden Willem Dirk Jansen in Almere. We bellen hem op zijn verjaardag met het nieuws dat hij wordt gezocht in Adres Onbekend. Wanneer hij hoort dat het om persoonlijke foto’s gaat van zijn geboorte is hij zeer geïnteresseerd: “Ik heb natuurlijk mijn hele leven veel moeten praten over mijn moeder en het bommoederschap, maar dit is een welkome verrassing. En wat bijzonder dat deze vrouw na al die jaren aan mij denkt!” Yvonne schiet vol wanneer ze zijn stem hoort. De hele zoektocht ontroert haar. Binnenkort gaan ze afspreken en de foto’s uitwisselen…

Het verhaal
De man van Yvonne, Donald Hassell, is de eerste mannelijke verpleegkundige die afstudeert in Amsterdam aan de kweekschool voor vroedvrouwen. Hij gaat aan het werk in het Juliana ziekenhuis aan de Ter Haarstraat in Amsterdam-West. Daar begeleid hij de bevalling van de eerste Nederlandse bommoeder, Cecile Jansen. Haar zoon Willem Dirk Jansen wordt om 18:39 uur geboren. Dat weet ze omdat ze het geboortekaartje ook altijd bewaard heeft. Tijdens de bevalling zijn een stuk of 30 intieme foto’s gemaakt. Vanaf het moment dat Cecile weeën krijgt, totdat Willem Dirk wordt geboren. “Het zijn hele intieme foto’s. Ze zit in haar blootje op haar hurken, in een soort yogahouding. Ook zie je dat mijn man de buik beluisterd voor de ademhaling en hartslag van het kindje. Uiteindelijk zie je het hoofdje tevoorschijn komen en komt Willem Dirk ter wereld.”

Yvonne vindt het bijzonder dat haar man deze foto’s heeft gekregen. “Het zijn unieke foto’s die je niet zomaar aan iemand zou geven, denk ik. Maar hij had ook wel een hele speciale band met zijn patiënten. Ze ziet in dat het een unieke situatie was. “De eerste bommoeder van Nederland die geholpen wordt door de eerste mannelijke verpleegkundige van Amsterdam. Dat was allebei heel bijzonder toen.”

Donald is 21 jaar geleden plotseling overleden. Yvonne heeft nog veel geboortekaartjes en andere papieren van bevallingen die hij begeleidde. Samen met haar zoon probeert ze de kinderen te traceren. “Vaak lukt dat en reageren mensen heel enthousiast dat we dat allemaal nog bewaard hebben.”