Adres Onbekend
KRO-NCRV

Verhalen over vaders vrouw Alida van Soolingen

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhalen over vaders vrouw Alida van Soolingen

"Ik had dus bijna een halfbroer of -zus gehad."

We vinden Alida van Soolingen en haar broer en zussen terug in de archieven. Haar broer Willem van Soolingen was getrouwd met een mevrouw Van Dam en wat we hopen, gebeurt! We worden gebeld door Marijke van Soolingen, de dochter van Willem en dus een nichtje van Alida! "Ik werd gebeld dat ik de radio aan moest zetten, omdat het over mijn familie ging. Ik heb nog wel foto's van tante Alida! En het verhaal is mij ook bekend. Maar ik ben ook benieuwd wat jij me allemaal over jouw vader en Alida kunt vertellen, Hakim." Luister het fragment hieronder.

Het verhaal
Hakims vader heeft rond de Tweede Wereldoorlog een dubbele relatie: "Met mijn moeder, mevrouw Brinckman, en met een andere vrouw. Dat is Alida van Soolingen. Hij heeft Alida in het begin van de oorlog leren kennen in Den Haag op het strand. Later is er echt iets ontstaan tussen hen." Mevrouw Brinckman raakt zwanger van Hakim. Zijn vader erkent hem wel, maar vertrekt een aantal jaar later samen met Alida naar zijn geboorteland Indonesië.

Wanneer zijn vader samen met Alida in Indonesië is blijft het een tijdje stil, maar later is er weer contact: "Toen bleek dat Alida dood was geschoten. Vorig jaar werd ik gewezen op krantenartikelen uit Indonesië. Daar stond in dat ze vermoord is door de broer van mijn vader en dat ze zwanger was! Dat hakte er toch een beetje in bij mij. Ik had dus bijna een halfbroer of -zus gehad." Alida van Soolingen is op een dramatische manier aan haar einde gekomen. Ze woonde samen met Hakims vader in een prachtige bungalow “Casa Bella” boven op een heuvel, daar hadden ze uitzicht op het Tobameer. "Op een dag kwam een broer van mijn vader naar de bungalow van Alida en Hakim om een gesprek te hebben. Hij vond dat Alida niet in de familie paste. Hij pakte een pistool en schoot Alida dood...”

Hakim vraagt zich af wat er bij de familie Van Soolingen bekend is, want zijn vader moet daar ook thuis zijn geweest. "Ik ben daar benieuwd naar: wat weten zij van dat laatste stukje geschiedenis van hun tante of oud-tante? Volgens mij moet het ook wel wat impact hebben op een familie als je hoort dat je tante is vermoord in Indonesië."

Aanknopingspunten
* familie van Alida van Soolingen
* geboren in april 1922
* Alida had een relatie met Radja Hakim Abinari Marga Tampoebolon
* Hakim is geboren in oktober 1914
* rond 1950 zijn Alida en Hakim teruggekeerd naar Indonesië
* Alida kwam vanuit Indonesië weleens op familiebezoek in Nederland
* in 1955 is Alida doodgeschoten door de broer van Hakim
* Alida was op dat moment zwanger

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Alida van Soolingen 1

Alida van Soolingen 2