Adres Onbekend
KRO-NCRV

vriendin Pieternel Olthof

  1. Nieuwschevron right
  2. vriendin Pieternel Olthof

"Ik vind het bijzonder om brieven te lezen over de gelukkige periode uit mijn moeders leven..."

We hebben helaas slecht nieuws voor Maria... Pieternel blijkt in 2005 overleden te zijn. We spreken haar broer Gerard en krijgen het telefoonnummer van Pieternels zus, Anjes. Tijdens de uitzending krijgen we helaas geen gehoor, maar we hebben haar voicemail ingesproken! Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Een week later krijgen we zus Anjes gelukkig wel te pakken en een mooi gesprek tussen Maria en Anjes volgt. Ook komt Pieternels zoon Floris aan de lijn. Hij is erg blij met de bewaarde brieven: "Ik vind het bijzonder om brieven te lezen over de gelukkige periode uit mijn moeders leven. Ik heb haar eigenlijk nooit als blije vrouw meegemaakt..." Deze gesprekken hoor je in de uitzending van 15 november 2020.

Het verhaal
Maria is al sinds de lagere school bevriend met Pieternel Olthoff. Ze wonen allebei in Huissen en gaan veel met elkaar om.Tot Maria’s grote verdriet verhuist de familie Olthoff naar Silvolde: “Haar vader kreeg een andere baan en ze moesten verhuizen. Zelfs toen ze al verhuisd was, stond ik op haar te wachten om samen naar school te lopen. Dan kwam ze natuurlijk niet, maar ik was het zo gewend!”

Ook nadat Pieternel verhuist, houden de vriendinnen contact: “Het was een leuke vriendschap en ik heb alleen maar goede herinneringen aan haar. We schreven elkaar veel brieven. Die gingen over leraren, jongens, logeerpartijen, kleding… Het leven van jonge meisjes. We hielden contact tot we een jaar of twintig waren." Dan trouwt Pieternel met Jan Strik en krijgt ze al jong kinderen: "Ik ben toen nog op kraamvisite geweest, maar dat is de laatste keer dat ik haar gezien heb…”

Maria heeft tien jaar geleden geprobeerd om weer contact te zoeken met Pieternel. Ze hoort dan van Pieternels moeder dat het niet zo goed met Pieternel gaat en durft die stap daarom niet te zetten: “Haar moeder vertelde me toen dat ze in Ede woonde. Ik rijd er vaak langs en denk dan altijd aan haar. Ook denk ik nog altijd aan haar op haar verjaardag. Het was toen mijn hartsvriendin en dat blijft bij je. Toen ik brieven aan het opruimen was, vond ik die van Pieternel terug. Ik heb ze altijd zorgvuldig bewaard. Ik zou haar zo graag weer willen spreken!”

Aanknopingspunten:.
* Pieternel Olthoff
* geboren in 1949
* ze ging naar de kleuterschool in Huissen
* ze verhuist naar de Bernhardstraat in Silvolde, waarschijnlijk in de jaren 50
* Pieternel begint rond 1965 op de pabo in Nijmegen
* de pabo zat mogelijk aan de Graafseweg of Bergendalseweg in Nijmegen
* Pieternel trouwt met Jan Strik rond 1970
* ze krijgen samen kinderen, mogelijk twee zonen (namen onbekend)
* het gezin woont rond 1970 in Apeldoorn
* Jan was een muziekdocent en komt uit Didam
* Jans vader was ook een muziekdocent en gaf les op de Udo in Arnhem
* Pieternels laatst bekende adres is: Mariendal in Ede
* haar vader werkte in het onderwijs
* ze kwam uit een katholieke familie
* ze heeft 4 of 5 broers en zussen, waaronder Gerard, Jan, Anjes en Maud
* een broer zit of zat bij een voetbalelftal in Silvolde
* zus Anjes woont mogelijk in Zwitserland

Maria zoekt vriendin Pieternel Olthoff - deel 1

Maria zoekt vriendin Pieternel Olthoff - deel 2

Maria zoekt vriendin Pieternel Olthoff - deel 3

Maria zoekt vriendin Pieternel Olthoff - deel 4