Adres Onbekend
KRO-NCRV

Broer Bob van Es

  1. Nieuwschevron right
  2. Broer Bob van Es

Na de uitzending meldt zich ook nog een nichtje Van Es!

De brandweer, de gemeente, de biljartvereniging... Heel Zevenbergen zoekt mee naar Bob van Es! Uiteindelijk wordt hij tijdens een wandeling met zijn hond aangesproken door iemand met wie hij heeft samengewerkt. En dus komt hij aan de lijn: "Morgen ben ik jarig, dus ik vier het vandaag! Maar ik vind het heel leuk dat je me zoekt, Riet!" Beluister de fragmenten hieronder om dit gesprek te horen. Bovendien meldt zich na de uitzending ook nog een nichtje Van Es. Dit hoor je in de uitzending van 3 november 2019.

Het verhaal
Riet is de jongste uit een groot gezin met veertien kinderen: zeven jongens en zeven meisjes. Een vol huis dus, aan de Max Havelaarstraat in Den Haag. Ondanks het grote aantal kinderen is het altijd heel netjes en geordend onder de hoede van moeder Gerarda: “Iedereen had zo zijn eigen taakjes en dat ging als vanzelf. Dat was nooit een probleem.” Maar dat verandert als moeder op jonge leeftijd overlijdt. Riet is zelf nog maar veertien jaar oud. Haar vader drinkt veel en dat komt het gezinsleven niet bepaald ten goede: “Ik bleef over als enige meisje tussen mijn broers. We hebben echt geen fijne jeugd gehad met mijn vader. En na mijn moeders dood was er geen bindende factor meer. Er is nooit ruzie geweest hoor. Maar dan blijken 14 broers en zussen toch echt veel.


Met sommige broers en zussen houdt ze contact, maar veel banden verwateren. Riet hoort via via altijd wel hoe het met haar broers en zussen gaat, behalve van één broer: Bob. Daarvan weet niemand waar hij is gebleven. Alle broers en zussen, waaronder Bob, komen nog wel op de uitvaart wanneer hun vader in 1975 overlijdt. Maar ook dan worden er geen contactgegevens uitgewisseld. Het laatste wat ze van Bob weet is dat hij in Zevenbergen bij de gemeentereinigingsdienst werkte als vuilnisman en daar actief was bij de vrijwillige brandweer. Ook zou hij gescheiden zijn van zijn ex-vrouw Joke en heeft hij twee kinderen: een jongen en een meisje.

Aanknopingspunten:
* Bob van Es
* geboren op (waarschijnlijk) 28 oktober 1944
* heette bij zijn geboorte Charel
* komt uit een groot gezin met 14 kinderen: Nelly, Sietske, Harry, Theo, Francien, Kitty, Grada, Engelijn, Frans, Dick, Wim, Joop, Bob en Riet
* vader is Fransiscus Theodorus van Es (1900-1975)
* moeder is Gerarda van Es-Remmerswaal (1904-1955 of 1956)
* het gezin woonde aan de Max Havelaarstraat 24 in Den Haag
* Bob had rossig haar
* hij is rond 1964 naar Zevenbergen (Brabant) verhuisd
* woonde tegenover de begraafplaats daar
* is getrouwd met een Joke, maar later ook van haar gescheiden
* kreeg twee kinderen: een zoon en een dochter (nu vijftigers)
* Bob werkte bij de gemeentereinigingsdienst in Zevenbergen
* zat ook bij de vrijwillige brandweer
* volgde een opleiding in het bijzonder laag onderwijs

Riet van Es zoekt broer Bob Deel 1