Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet opgelost: foto van oma Jaapje van der Waal

foto: Conny
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet opgelost: foto van oma Jaapje van der Waal

De stambomen en familieboeken worden druk doorgespit!

We beginnen met bellen op die naam Mazer, want zo heette de tweede man van oma Jaapje van der Waal. Misschien heeft iemand uit die familie een foto van haar? Er wordt druk gespit in allerlei stambomen en een mevrouw Mazer heeft zelfs de familiegeschiedenis tot de 16e eeuw op papier. Wij wachten rustig af en op de valreep komt er ook nog een goede tip binnen, die we gaan natrekken. Mogelijk staat Jaapje namelijk op een trouwfoto! Ondertussen blijven alle tips natuurlijk welkom op 0800 3030300 of zoeken@adresonbekend.nl.

Het verhaal
Al haar hele leven hoort Conny haar moeder Wies vaak praten over háár moeder, Conny's oma, Jaapje van der Waal: “Mijn moeder is op haar negende geadopteerd. Daarvoor woonde ze bij haar eigen moeder: Jaapje van der Waal. Dat is dus mijn oma. Jaapje is na de oorlog uit de ouderlijke macht gezet, waardoor haar kinderen bij andere gezinnen terechtkwamen. Het adoptiegezin van mijn moeder wilde niet dat ze contact zou hebben met Jaapje. Ze had ook maar één foto van haar moeder, maar die moest ze kapotscheuren... Dat heeft haar veel zeer gedaan. Ze mocht zelfs niet naar haar begrafenis!”

Omdat Conny’s moeder Wies altijd heeft gezocht naar een foto van haar éigen moeder Jaapje, neemt Conny nu de zoektocht over: “Mijn moeder leeft niet meer en ik wil de zoektocht afmaken waar zij haar hele leven mee bezig is geweest. Iemand moet toch een foto van mijn oma hebben? De meeste kans maken we denk ik bij de familie Mazer, want mijn oma was sinds 1947 met meneer Willem Frederik Mazer getrouwd! Zou zijn familie een foto van haar hebben?"

Aanknopingspunten:
* foto van Jaapje van der Waal
* zij is geboren in april 1909
* ze trouwde in 1933 met meneer Gerardus Theodurus de Berk
* hij is geboren in 1907 in Stuttgart en gestorven in 1990
* Jaapje kreeg drie kinderen met meneer de Berk: Louise Burgers - de Berk (1938-2019), Gerard Cornelis de Berk (1933-2010) en Cornelis Gerardus de Berg (1935-2019)
* Jaapje en Gerard scheidden in 1947
* later hertrouwde Jaapje met meneer Willem Frederik Mazer
* hij is geboren in 1894
* de laatst bekende woonplaats van Jaapje: Scheveningen
* ze is in een psychiatrische inrichting op Scheveningen of in Den Haag gestorven

foto: Conny

Conny's moeder Wies

Conny zoekt foto van oma Jaapje van der Waal