Adres Onbekend
KRO-NCRV

schoolvriend Jan van Hoof

foto: Martin
  1. Nieuwschevron right
  2. schoolvriend Jan van Hoof

"De wereld stond voor ons open."

Onze Paasuitzending eindigt aan 't IJ in Amsterdam. Jan van Hoof hoort namelijk via zijn zoon dat hij gezocht wordt in Adres Onbekend en Jan blijkt nog altijd daar in de buurt te wonen! Jan kan zich de vakantie naar Split ook nog goed voor de geest halen, maar heeft daar niet alleen maar positieve herinneringen aan: "Ik heb me zo zitten ergeren aan jouw vriendin op die vakantie, haha!". De vrienden kunnen hun verloren jaren samen inhalen. Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Martin studeert in 1969 aan de zeevaartschool in Amsterdam: “Dat waren heftige periodes hoor. Je moet negen maanden varen, leren, varen, leren, etcetera. Daar leerde ik Jan van Hoof kennen. We moesten samen ons A diploma halen in 1970 en trokken meteen met elkaar op. Toen we dat diploma hadden gehaald, gingen we het meteen vieren met een vakantie in juni! We gingen met de Citroen DS 19 naar Joegoslavië en stonden op vele campings en zijn zelf bij mensen thuis geweest. Dat was een mooie tijd.”.

Na de vakantie scheidden de wegen echter al snel: “We moesten allebei weer varen. De schepen waren van staal en de mannen ook. Maar na tien jaar ben ik gestopt met varen en heb ik me laten omscholen tot vlieger. Ik ben 25 jaar piloot geweest voor KLM, maar dat weet Jan niet. Ik vraag me af of Jan is blijven varen. Ik zoek hem al zo lang, maar niemand weet waar hij is! Ook op reünies van de zeevaartschool is hij niet gekomen. Hoe is zijn leven nu?”.

Martin heeft nog levendige herinneringen aan Jan: “Hij was een vrolijke, lange vent. Hij had een donkere kop met haar en een baard. Aan de Noordzijde in Amsterdam had hij een woonboot aan het IJ. We hebben zo veel gefeest daar. Echt geweldig. De wereld stond voor ons open.”.

Aanknopingspunten:
* schoolvriend Jan (van) Hoof, geboren rond 1946/1947/1948
* hij kan zelfs ouder zijn
* was voormalig scheepswerktuigkundige bij Shell Tankers NV
* zat in 1969 en 1970 op de Hogere Zeevaartschool van Scheepswerktuigkundigen te Amsterdam
* behaalde het diploma in juni 1970
* Jan van Hoof verbleef op een woonboot gelegen aan het IJ tegenover het CS in Amsterdam, aan de Noordkant
* hij reed in een BMW 1500 destijds.

Martin zoekt schoolvriend Jan van Hoof