Adres Onbekend
KRO-NCRV

afgestane halfbroer van Milton

  1. Nieuwschevron right
  2. afgestane halfbroer van Milton

Na de uitzending ontmoet Robin direct zijn hele familie op een verjaardagsfeest!

In september herenigden we Milton met zijn afgestane halfbroer. Na de uitzending reden ze weg, dezelfde richting op. Halfbroer Robin blijkt direct mee te zijn gereden naar een verjaardag om zijn hele familie te ontmoeten. In de uitzending van 29 december 2019 blikken we terug op dit bijzondere verhaal én hoor je nooit eerder vertoond materiaal van verslaggever Amy-Lee de Boer, die langs mag komen op een gezellig en ontroerend feest van Miltons familie.

Tijdens de uitzending
We vinden Miltons afgestane halfbroer! Zijn pleegtante meldt zich bij ons door de oproep van vorig jaar. Tijdens de uitzending worden de (half)broers met elkaar herenigd: "Wij komen uit dezelfde buik, dus hij is gewoon mijn broer! Wat bijzonder om je eindelijk te zien!" Beluister de uitzending van 15 september 2019 voor de ontmoeting.

Het verhaal
Eline Lionhar vertelde vorig jaar op haar sterfbed aan haar tien kinderen dat ze een zoon heeft afgestaan, tot haar grote spijt. Het bleek een geheim te zijn dat ze al sinds 1972 met zich mee had gedragen. Het gaat om Eline’s elfde kind: “Toen ik naar Nederland kwam heb ik hem afgestaan meteen na de geboorte. Ik heb hem nooit mogen zien.” Milton - de jongste zoon van Eline - wordt hier erg door geraakt: “Ik dacht altijd dat ik de jongste was, maar nu blijkt er dus ineens een jonger broertje te bestaan! Die wil ik heel graag ontmoeten.”

Milton was drie jaar oud toen hij met zijn moeder en negen broers en zussen naar Nederland kwam. Zijn vader, Harry Echteld, was al eerder in Nederland om te werken. Moeder Eline raakte in Suriname zwanger van een andere man, toen ze er alleen voor kwam te staan met haar 10 kinderen. Het geboren kindje blijkt bij geboorte niet van Harry te zijn, maar van een Surinaamse man die Louis Artist zou heten: “Daar zijn vroeger veel ruzies over geweest. Mijn moeder was een sterke vrouw en een geweldige moeder voor ons allen. Ze viel voor meneer Artist omdat mijn vader haar alleen liet in Suriname met tien kinderen. Dat elfde kind had nooit afgestaan mogen worden.”

Nu is Milton samen met zijn nichtje Rebecca op zoek naar zijn verloren halfbroertje: “Hij hoort bij ons en is uit liefde geboren. Ik kan me zelfs nog herinneren dat het leuk en gezellig was met meneer Artist in huis. En daarom wil ik hem welkom heten.”

aanknopingspunten:
* de afgestane zoon van Eline Lionhar
* hij is geboren in 1972
* Eline Lionhar is geboren in 1935 en overleed in 2017
* moeder Eline is in Nederland bevallen van dit kind in het Juliana ziekenhuis in Amsterdam
* ze was getrouwd met meneer Harry Echteld
* ze kreeg met hem tien kinderen
* het afgestane kind was haar laatstgeboren kind
* dit was geen kind uit haar huwelijk, maar met een andere meneer: meneer Artist
* zijn volledige naam was Louis Artist
* hij was van Surinaamse afkomst en woonde ook in Suriname
* het kind werd verwekt in Suriname

Milton zoekt zijn halfbroer Deel 1

Milton zoekt zijn halfbroer Deel 2

Milton zoekt zijn halfbroer Deel 3

Terugblik Milton Echteld Deel 1

Terugblik Milton Echteld Deel 2