Adres Onbekend
KRO-NCRV

Deels opgelost - Marie van Alphen

  1. Nieuwschevron right
  2. Deels opgelost - Marie van Alphen

Eind jaren 60 werkt Marie van Alphen (71) als kinderverzorgster op de babykamer van kindertehuis Maliestein in Utrecht.

Het is een tehuis van het Leger des Heils voor kinderen die uit de ouderlijke macht zijn gezet en kinderen die ter adoptie worden aangeboden. Soms gaat het snel en wordt een kindje snel opgenomen in een gezin, maar sommige kinderen blijven er maanden en verhuizen zelfs naar de kleuteropvang.

Marie's hobby is foograferen en ze maakt veel foto's van de kinderen waar ze mee werkt. Die foto's komen terecht in twee albums.
Na 5 jaar Maliestein gaat Marie weer studeren maar ze wordt nog wel eens benaderd door een kind uit de opvang: "Weet u iets van me?" Marie bladert dan haar albums door en kan af en toe iemand daarmee blij maken met een foto of een geboortekaartje.

Twee maanden geleden krijgt Marie te horen dat ze niet lang meer te leven heeft: "Ik kreeg de boodschap dat ik moest gaan opruimen, want het was een kwestie van maanden." Ze herontdekt haar albums uit Maliestein en hoopt de kinderen van toen blij te kunnen maken met foto's uit hun kindertijd: "Anders gaan ze zó de container in."

Resultaat in de uitzending van 20 november 2016
De redactie heeft de twee fotoalbums van Marie doorgespit. Bij veel foto's staan geen namen vermeld, waardoor we niet kunnen zoeken. Gelukkig worden 23 kinderen in de albums met naam en toenaam genoemd. De Zoekbrigade kan een aantal telefoonummers achterhalen. Veel kinderen van toen hebben moeite met hun achtergrond en willen er niets meer van weten. Vijf van de 23 zijn juist zó blij met de foto's dat ze naar Hilversum komen om ze in ontvangst te nemen. Ze hebben elkaar ook nog nooit ontmoet, maar het klikt meteen.
In de uitzending krijgen ze de gelegenheid om Marie telefonisch te bedanken. Zij kan door haar slechte gezondheid niet meer naar Hilversum komen, maar is heel erg blij om haar "schatjes" van toen te spreken.

Woonde jij in Maliestein in de periode 1969-1974? Mail de redactie of kom langs in Hilversum om de fotoboeken van Marie in te zien. Als er foto's van jou in staan, mag je ze meenemen: zoeken@adresonbekend.nl of 0800 30 30 300.