Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: familie van vader Willem de Ruijter

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: familie van vader Willem de Ruijter

Er kwam een alleraardigste volle neef naar de studio!

Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe de ontmoeting was tussen Ria en haar neef Alwin en hoe het contact daarna verliep.

Het verhaal
​Ria wordt geboren in het Jacob Obrecht ziekenhuis in Amsterdam in 1945. Ze groeit de eerste twee jaar van haar leven op met haar moeder en een oudere broer Jan. Haar vader komt pas later in beeld: “Mijn vader is opgepakt geweest en is in november 1947 pas weer in beeld gekomen. Waarom hij is opgepakt weet ik niet. Ik weet zoveel niet. Daar gaat mijn hele zoektocht om.”

Ria’s moeder heette Annie Koudenburg en haar vader heette Willem de Ruijter. Het gezin gaat in 1947 wonen in Amsterdam-Oost, in de Czaar Peterstraat. Ria beschrijft het gezin als een vreemd gezin: “Er zijn veel nare dingen gebeurd wat mijn verdere leven beinvloed heeft. We leefden heel geïsoleerd en op straat werd ik bespuugd door buren. Er was sprake van misbruik binnen ons gezin. Ik vind het moeilijk om het daarover te hebben, maar ik wil zo graag dingen weten. Weten mensen misschien nog iets? Dan kunnen mensen mij misschien zeggen wat er aan de hand is geweest met mijn vader. Ik wil weten waarom mijn jeugd zo is gelopen.”

Ria weet niets van haar afkomst of van haar familie. Haar vader Willem de Ruijter kwam uit een gezin van 12 kinderen, maar daar was helemaal geen contact mee. Ria heeft nooit geweten waarom niet. Nu vraagt ze zich af waarom ze als kind altijd zo’n vreemd bestaan heeft geleid: “Ik hoop dat de familie de Ruijter dingen kan vertellen. Ik weet helaas niets over hen.”

Aanknopingspunten:
* familie de Ruijter uit Amsterdam
* vader Willem de Ruijter (1914 tot 1994)
* hij kwam uit een gezin van 12 kinderen
* namen onbekend
* zij woonden vroeger aan de Celebesstraat in Amsterdam
* Willem trouwde met Annie Koudenburg (1917 tot 1985)
* het gezin woonde aan de Czaar Peterstraat op drie hoog
* later verhuisde het gezin naar Zaandam met hun twee kinderen: Ria en Jan de Ruijter
* Ria werd geboren in 1945 als kind van dit echtpaar
* ze werd aangegeven bij de burgelijke stand door Dina Ouderkerk
* Dina was toen 19 jaar (nu dus 93)

Terugblik Ria de Ruijter