Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: Joke Coenders

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: Joke Coenders

“Vlak voor zijn dood had hij het nog heel vaak over je, Riet”

“Ik kwam hem regelmatig tegen en dan keek die me heel verwonderd aan of hij zei: “Jij bent het lieve meisje wat ik ooit gekend heb.” Met die woorden denkt Riet terug aan haar dierbare vriendje Piet. Die woorden brengt ze over aan Joke Coenders, Piets zus. We vinden haar in Den Haag en Joke vindt het erg bijzonder dat Riet na al die jaren nog zit met haar gevoelens voor Piet. Ze weet van haar broer dat die gevoelens al die jaren wederzijds zijn geweest. Helaas richtte Jopie – de vrouw van Piet – ook bij hen in de familie dusdanige schade aan, waardoor Joke haar broer meer dan 35 jaar niet sprak. “Gelukkig heb ik de laatste vier jaar van hem mogen meemaken. Ik heb hem verzorgd tot aan zijn sterfbed. En hij is vaak genoeg nog over jou begonnen”, vertrouwt ze Riet toe.

Het verhaal:
Rietje Vlietstra (85) groeit op tegenover de familie Coenders op de Bussumsestraat in Den Haag. Oudste zoon Piet is een leuke, maar stille jongen wat hem de bijnaam "Willem de Zwijger" oplevert. In hun tienerjaren krijgen Rietje en Piet verkering. Piet blijft zwijgzaam: in stilte lopen ze vaak hand in hand een straatje om. Daar blijft het niet bij, want Rietje gaat stiekem op bezoek bij Piet als ze weet dat zijn ouders niet thuis zijn: "We zaten samen in één stoel, tegen elkaar aan." Na een paar maanden maakt Rietje de verkering uit omdat ze Piet betrapt op een domme spelfout: "Ik vond dat zo dom. Ineens was mijn verliefdheid over." Rietje verhuist en tijdje later en ze verliest Piet uit het oog. Via via hoort ze nog wel dat hij getrouwd is met Jopie.

Rietje trouwt ook en verhuist in 1986 naar Zoetermeer. En daar woont Piet ook! Op na geen 500 meter afstand! Hij is geen spat veranderd, want hij zegt nog steeds niets. Ze durft hem ook niet aan te spreken, want ze vermoet dat zijn vrouw Jopie dat niet leuk gaat vinden. Ze wisselen enkel wat smachtende blikken uit: "Na alleen van ons oogcontact kreeg ik vlinders in mijn buik". Rietje neemt zich voor om te wachten totdat zijn vrouw Jopie is overleden.

In 2014 overlijdt Jopie, maar Rietje gaan niet langs. Ze stelt haar bezoek uit en dan is het te laat: Piet overlijdt in 2016 zonder dat ze elkaar gesproken hebben.
Rietje wil nu graag contact met zijn jongere zusje Joke, omdat ze meer wil weten over het leven van haar eerste liefde Piet.