Adres Onbekend
KRO-NCRV

Vriendin Joke Buijze

  1. Nieuwschevron right
  2. Vriendin Joke Buijze

"Je bent echt belangrijk geweest voor mij in die tijd!"

Dankzij alle goede tips achterhalen we uiteindelijk de juiste spelling: Buijze. En ja hoor! Joke vindt het ontzettend leuk dat Ghada haar zoekt. Ze spreken elkaar voor het eerst tijdens de uitzending: "Je bent echt belangrijk geweest voor mij in die tijd, Joke!" Beluister onderstaande fragmenten om het hele gesprek te horen.

Het verhaal
Ghada vlucht in de jaren 80 naar Nederland vanuit Bagdad, Irak. Ze voelt zich in Nederland niet direct thuis: “Alles was nieuw en ik miste mijn thuisland…” In Delft, waar ze studeert, ontmoet ze de iets jongere Joke Buijze. Zij helpt Ghada om hier te aarden: “We hadden het over mijn afkomst en ik had veel steun aan haar. We lachten wat af, gingen varen en op stap. Joke was vol liefde en zorg. Dat verzachtte mijn heimwee naar Irak.”

Wanneer Ghada in Apeldoorn wordt aangesproken door verslaggeefster Amy-Lee met de vraag wie ze nog eens zou willen zien, komt de naam Joke Buijze dan ook direct boven! Joke komt oorspronkelijk uit Zeeland. Haar vader had daar een grote keten, zoiets als de Bijenkorf. Ghada is zo benieuwd wat Joke is gaan doen: “Als jullie haar vinden, doe haar dan de hartelijke groeten en een dikke kus!”

Aanknopingspunten:
* Joke Buijze
* geboren rond 1980
* kwam oorspronkelijk uit Zeeland
* haar vader runde daar een grote modeketen, zoiets als de Bijenkorf
* Joke woonde in de jaren 90 in Delft
* had indertijd blond haar en was redelijk lang van stuk