Adres Onbekend
KRO-NCRV

goede vriend Tjeu Feijen

  1. Nieuwschevron right
  2. goede vriend Tjeu Feijen

Helaas is hij al op 64-jarige leeftijd overleden...

Helaas blijkt Tjeu niet meer te leven... Beluister onderstaand fragment om het gesprek tussen Johan en Tjeu's zus Annie te horen!

Het verhaal
In 1956 gaat Johan als twaalfjarige jongen naar kleinseminarie Bisdom Rolduc in Roermond. Hij voelt zich erg eenzaam in de gesloten katholieke jongensgemeenschap. Gelukkig is daar Tjeu Feijen, die de tijd hier een stuk beter maakt: “Ik had rood haar, hij was pikzwart. Dan zeiden mensen ook: ‘Hey, daar heb je negro en rosso’. Iedereen wist dat we het heel goed met elkaar konden vinden.” Ze komen dan ook veel bij elkaar thuis, wandelen samen en praten veel. Eind jaren 50 is de twijfel over hun katholieke roeping een terugkerend gespreksonderwerp: “We hebben het daar wel over gehad, maar voor mijn gevoel was Tjeu toch vrij plotseling weg uit het seminarie. Ik heb hem altijd gemist. Hij was meer dan een goede vriend. We waren ontzettend hecht en hadden elkaar nodig daar.”

In 1989 wordt er een reünie georganiseerd en daar spreekt Johan af met Tjeu: “Maar er werd die dag zo aan me getrokken door alle andere oud-klasgenoten, dat ik pas later die middag met Tjeu kon bijpraten.” Na een tijdje vindt Johan het welletjes geweest en zoekt hij Tjeu op, zodat ze hun jaren samen kunnen inhalen. Maar dan blijkt hij al naar huis te zijn gegaan! “Ik baalde ontzettend en voelde me heel rot. Waarschijnlijk heb ik hem erg teleurgesteld door na al die jaren voorrang te geven aan mijn andere klasgenoten. En dat terwijl ik eigenlijk speciaal voor Tjeu naar de reünie kwam…”

Johan wil er nu dan ook alles aan doen om alsnog zijn excuses aan te bieden aan Tjeu en het contact een nieuwe kans te geven: “Als ik aan hem denk word ik weer warm van binnen, hij was zo’n aardige jongen. Het is een groot misverstand geweest die dag.”

Aanknopingspunten:
*
Tjeu Feijen
* geboren rond 1943
* zat van 1956 tot 1959/1960 op Rolduc, een klein seminarie Bisdom in Roermond
* woonde destijds aan de Koolhostraat in Brunssum, Limburg
* had vier of vijf zussen
* had een jonger broertje Harry
* zijn vader zat bij de gemeentepolitie van Brunssum
* zijn moeder had samen met Tjeu’s zussen een naaiaterliertje aan huis
* Tjeu is later vermoedelijk verpleegkundige geworden
* werkte in ieder geval in het St Jozef ziekenhuis in Heerlen
* was in 1989 op de reünie van het seminarie