Adres Onbekend
KRO-NCRV

Bijna opgelost: vriendin Dirkje Ruiters

foto: Ruud
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna opgelost: vriendin Dirkje Ruiters

“Waar zou ze zijn?”

Een nichtje van Dirkje neemt contact met ons op: “Dirkje woont nog steeds in Zwitserland, alleen gaat het op dit moment niet zo goed met haar.” De familie gaat haar inlichten en het is nu afwachten op reactie vanuit Zurich. Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal

Op een gezellige caféavond raakt Ruud aan de praat met Dirkje Ruiters, die hij vaag kent uit het dorp Haaksbergen. Dirkje woont op dat moment in Zwitserland en is een paar dagen op bezoek bij haar ouders. “Op een gegeven moment zei ze: als je zin hebt om een keer langs te komen… Dan kom je gewoon een paar dagen naar Zwitserland!” Daar lang over na te denken hoeft hij niet: “Het was een sprong in het diepe, maar het voelde goed aan!”

Een paar weken later zit Ruud in de auto onderweg naar Rapperswil-Jona. Samen met Dirkje brengt hij daar tien dagen door en Ruud is zelfs nog even van plan om langer te blijven. Dat ziet hij met de avontuurlijke Dirkje namelijk wel zitten. “Ik heb nog geprobeerd om daar werk te vinden, maar dat was toen heel erg lastig.” Na hun vakantie in Zwitserland zoekt Dirkje hem nog een keer op in Enschede. “We hebben daarna nog briefcontact gehad en toen heeft ze me heel veel verteld over haar leven. Ze schreef me ook dat er veel door haar heen ging en dat ze veel aan mij moest denken…” Maar als Ruud zijn vrouw ontmoet, bloedt het contact dood.

Toch is Ruud zijn tijd met Dirkje nooit vergeten. Hij heeft zelfs haar brieven nog. “Die pak ik zeker één of twee keer in het jaar, dan lees ik ze door en denk ik: hoe zou het met haar gaan? Waar zou ze zijn? Dat heeft me altijd beziggehouden…”

Aanknopingspunten:
* Dirkje Ruiters
* geboren rond 1960
* woonde met haar ouders en broer in de Spanbeddenstraat in Haaksbergen
* haar vader was gehandicapt; hij miste beide benen
* Dirkje kwam regelmatig in Café Ottink
* ze verhuisde rond 1989 naar Zwitserland
* daar werkte ze in een verzorgingshuis
* ze heeft gewoond aan de Balmstrasse in Jona en aan de Pfarrmatte in Freienbach
* rond die tijd is ze door Frankrijk en Noord-Italië getrokken

Dirkje Ruiters

Ruud zoekt vriendin Dirkje Ruiters (deel 1)

Ruud zoekt vriendin Dirkje Ruiters (deel 2)