Adres Onbekend
KRO-NCRV

enige liefde Willy Petersen

  1. Nieuwschevron right
  2. enige liefde Willy Petersen

"Ik denk dat we snel eens moeten bijpraten over wat er destijds allemaal is gebeurd."

Café 't Rozenknopje helpt ons ontzettend goed en via een van hun stamgasten vinden we Willy uiteindelijk. Ze vindt het heel leuk dat Jan haar zoekt en gaat graag binnenkort wat met hem drinken bij de Rozenknop. Jan staat perplex: "Potverdorie! Wie had dat gedacht?!" Beluister onderstaande fragment voor het hele verhaal en het eerste telefoongesprek tussen de twee oude liefdes... Ook is te horen in de terugblik hoe het verder gaat tussen Jan en Willy!

Het verhaal
Rond 1984 leert Jan Cox een klein, tenger, blond meisje kennen in het café ’t Rozenknopje in Eindhoven. Ze groeien steeds meer naar elkaar toe: “Uiteindelijk ben ik stapelverliefd op Willie Petersen geworden!” Jan is een jaar of 32, maar nog nooit verliefd geweest: “Ik had wel liefjes gehad en als man doe je daar dan een beetje stoer over, maar eigenlijk was ik best onzeker. Willie was zeven jaar ouder dan ik, toen net veertig. Ze leerde mij het liefdesspel en gaf me het gevoel dat ze me nodig had.” Jan trekt bij haar in en Willie heeft dan al een zoontje: Bjarne. Hij is geboren in 1976 en zijn vader is de Marokkaanse Thesir (achternaam onbekend), maar die was niet in hun leven: “Ik heb altijd tegen Bjarne gezegd dat ik niet zijn tweede vader wilde zijn, maar zijn vriend. Maar uiteindelijk groeit dat vanzelf een beetje zo. Bjarne was een lief mannetje met een lief gezicht. Ook heel intelligent.”

De relatie tussen Jan en Willie houdt enkele jaren stand, totdat Jan het niet meer trekt: “We hadden vaak ruzie. Dat ging heel fel. Waar ze me in het begin het gevoel gaf dat ze me nodig had, maakten de ruzies me heel onzeker. Ik raakte er overspannen van, ging eraan kapot.” Uiteindelijk besluit hij in 1988 om al het contact met Willie en dus ook haar zoon Bjarne te verbreken: “Het heeft jaren geduurd om dat te verwerken. Ik verbrak onze relatie, terwijl mijn hele hart naar haar verlangde. Maar dat aanhalen, afstoten, aanhalen, afstoten… ik kon het gewoon niet meer aan.”

Nu, dertig jaar later, is Jan nog steeds alleen. Hij heeft nooit meer een serieuze relatie gehad: “Dat is het trieste aan het verhaal. Ik wilde het lange tijd niet toegeven, maar ze heeft mijn hele leven beïnvloed. Ik denk niet dat zij zich dat realiseert. Alle vrouwen met wie ik later ging, vergeleek ik met wat ik met Willie had. En ik verbond me aan niemand meer...”

Aanknopingspunten:
* Willie Petersen
* geboren in april 1945
* in december 1976 werd haar zoon Bjarne Petersen geboren
* zijn vader is de Marokkaanse Thesir (achternaam onbekend), maar hij was niet in het leven van Bjarne en Willie
* Willie is begin jaren 60 getrouwd geweest met een andere Marokkaanse man
* met hem heeft ze een tijdje met hem in Rabat, Marokko gewoond
* Willie en zoon Bjarne woonden van 1982 tot eind jaren 90 aan de Vaeshartelt in Eindhoven
* Willie heeft als secretaresse geweest
* Bjarne was een slimme jongen en is mogelijk iets met computers gaan doen
* hij was klein, tenger en blond
* Willie was ook klein (max. 1.58m) en tenger