Adres Onbekend
KRO-NCRV

NOG NIET OPGELOST: Mogelijke halfbroer of -zus Masmeijer

foto: Willy
  1. Nieuwschevron right
  2. NOG NIET OPGELOST: Mogelijke halfbroer of -zus Masmeijer

"Mijn tante zag ooit een jongen die precies leek op mijn vader!"

Tijdens de uitzending
We worden getipt dat we moeten zoeken in de familie van Frank Masmeijer. Dat doen we via zijn management en we krijgen een reactie: ‘Frank kan zich de naam Wilhelmina Masmeijer niet herinneren’. Dus zoeken we verder naar familie. Maar dan krijgen we een anonieme tip binnen van een mevrouw die kan bevestigen dat Wilhelmina Masmeijer een kind heeft gekregen die rond 1944 geboren moet zijn, een zoon. Meer weet zij alleen niet over deze zoon. Wie kan ons helpen aan meer informatie over deze zoon van Wilhelmina Masmeijer? 0800 3030 300. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
Na de dood van haar vader ontdekt Willy in zijn papieren dat hij nog een kind uit zijn eerste huwelijk moet hebben. "Ik moest toen weer aan mijn tante denken, die eens vertelde dat ze in een fotozaak in Hilversum stond en daar een jongen zag die precies leek op mijn vader in zijn jonge jaren." Vader Henk trouwt in de oorlog met de Hilversumse Wilhelmina Masmeijer. Maar samen met zijn broer wordt hij tewerkgesteld in Hoorn. "Ze moesten auto’s van boeren confisqueren voor de Duitsers en mijn vader liet een van de auto’s in brand vliegen. Kort daarna is hij bij de Kriegsmarine gegaan, waarschijnlijk om zijn straf te ontlopen." Tijdens zijn verlof zoekt hij zijn vrouw Wilhelmina op aan de Roosendaalstraat, die de rest van de oorlog een uitkering krijgt van de Duitse staat.

Als Henk na de oorlog terugkeert naar Wilhelmina in Hilversum, komt hij voor een dichte deur te staan. Een paar dagen later krijgt hij een brief met de vraag of hij toch wil komen. "Toen hij aankwam en op de bel drukte, werd hij door een rechercheur bij zijn kraag gegrepen. Wilhelmina had hem samen met een vriendin in de val gelokt..." Er komt een rechtszaak waarin ter sprake komt dat er binnen hun huwelijk een kind geboren is, maar volgens Wilhelmina is Henk niet de vader. Hij wordt veroordeeld voor vier jaar en ziet haar nooit meer.

De twee blijven op papier getrouwd, totdat Henk in 1950 de moeder van Willy tegen het lijf loopt. "Mijn vader was zo’n lieve man en ook echt een kindervriend. Ik gun het mijn halfbroer of halfzus om meer te weten te komen over zijn of haar vader. Of het echt zijn kind is, weet ik niet zeker. Mijn vader heeft ook altijd gezegd dat hij verder geen kinderen had. Maar Wilhelmina was een onbetrouwbare vrouw en had misschien wel zo haar redenen om niet te willen dat mijn vader wist dat het zijn kind was."

Aanknopingspunten:
* zoon of dochter van Wilhelmina Masmeijer
* Wilhelmina is geboren in juli 1924
* ze woonde op de Roosendaalstraat in Hilversum
* ze is in december 1942 getrouwd met Hendrikus Adrianus Antonius Brouwer (Henk)
* Hendrikus is geboren in april 1923
* ze zijn in 1950 gescheiden, maar hadden al rond 1945/1946 geen contact meer
* Wilhelmina heeft ergens tussen het trouwen en het einde van de oorlog een kind gekregen
* Henk hertrouwde in 1950 met Cornelia Lenting
* Cornelia is geboren in december 1931
* Henk en Cornelia kregen samen drie kinderen

Mogelijke halfbroer of -zus Masmeijer: Deel 1

Mogelijke halfbroer of -zus Masmeijer: Deel 2