Adres Onbekend
KRO-NCRV

Wendy zocht vader Hans Snijder

foto: Wendy
  1. Nieuwschevron right
  2. Wendy zocht vader Hans Snijder

"Ik lijk zo op Jacob, dat ik denk dat een DNA-test niet nodig is..."

Na anderhalf jaar krijgen we een berichtje van Wendy dat ze ons graag wil spreken. Ze heeft toch een DNA-test gedaan met Jacob, en hij blijkt inderdaad haar vader te zijn! Hoewel de uitslag voor Wendy niet als een verrassing komt, is ze toch blij met de erkenning. "Ik heet vanaf nu Snijder!" Beluister de fragmenten hieronder om het hele verhaal te horen.

Tijdens de uitzending
Dit verhaal eindigt spectaculair! We zitten al snel in de familie Snijder, maar horen dat Hans is overleden... We krijgen contact met zijn dochter Quinta. Zij is dan een halfzus van Wendy en heeft hun vader ook niet gekend. Maar dan komt een broer van Hans aan de lijn, een oom van Wendy. Wat hij vertelt gooit de hele zoektocht op z'n kop: "Wendy, niet schrikken, maar ik denk dat ik jouw vader ben en niet Hans. Hij heeft jou wel aangegeven bij de burgerlijke stand, maar ik heb een relatie gehad met je moeder Alie..." Een DNA-test zal moeten uitwijzen of Hans' broer inderdaad Wendy's vader is.

Uiteraard zijn we reuze benieuwd hoe Wendy al deze spannende ontwikkelingen heeft ervaren. In de uitzending van zondag 7 maart 2021 vertelt Wendy dat ze inmiddels uitgebreid contact heeft gehad met Jacob: "Ik lijkt zo op Jacob, dat ik denk dat een DNA-test niet nodig is... Ik weet eigenlijk wel zeker dat hij mijn vader is en niet Hans!"

Het verhaal
Wendy kent de naam van haar biologische vader van haar geboorteakte: “Ik heb ooit eens zijn op mijn geboorteakte voorbij zien komen als degene die mij heeft aangegeven, maar niet als zijnde mijn vader! Maar mijn moeder heeft ook ooit eens zijn naam genoemd: Hans Snijder. Daarom weet ik het. Hij is in Groningen geboren, maar woonde in Noord-Holland ten tijde van zijn relatie met mijn moeder Alie Kok.” Het verhaal gaat dat Wendy haar naam aan vader Hans te danken heeft: “Hij heeft mij aangegeven bij de burgerlijke stand met de naam Wendy. Terwijl mijn moeder had gezegd dat ik ‘Candy’ moest gaan heten. Hij vond dat maar niks en maakte er Wendy van. Daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor, haha.”

Toch is Wendy zich door de jaren heen steeds meer gaan afvragen wie die man van haar geboorteakte nou eigenlijk is: “Volgens mijn moeder hadden ze kort iets in 1981. In januari 1982 word ik geboren. Hans keek één keer in de wieg naar mij en is toen boos weggegaan. Maar ik weet niet of dat waar is hoor. Want hij heeft ook een periode voor mij gezorgd. Ik weet dit doordat ik informatie van de hulpverlenersinstanties heb gelezen. Daar stond in dat mijn moeder in ziekenhuis lag en dat Hans toen voor mij zorgde. Er is toen in die tijd ook een fotoboek gemaakt door hem, maar mijn moeder heeft uit boosheid alle foto’s eruit gehaald en de namen doorgekrast... Ik heb dus helemaal geen foto’s van mij als baby en ook niets van hem.”

Als ze 1,5 jaar oud is, komt Wendy in een pleeggezin in Zuid-Scharwoude terecht: “Dat was geen fijne tijd. Pas vijftien jaar later werd mijn leven eindelijk wat beter. Ik ben in Enschede gaan studeren, ik moest door. Maar ik realiseer me nu steeds meer dat ik wil weten wie mijn vader is. Ik vind het wel spannend hoor, deze zoektocht! Heb ik sommige karaktertrekken misschien van hem of ben ik gevormd door mijn verleden? Hoe zit dat? Ik wil heel graag weten wat voor man mijn vader is...”

Aanknopingspunten:
* biologische vader Johannes Hermannus Snijder
* roepnaam: Hans
* geboren in Groningen rond 1960
* had een relatie met Alie (Aaltje) Kok in april 1981
* daaruit is dochter Wendy geboren
* Hans had ook na de geboorte van Wendy nog omgang met Alie
* hij woonde op dat moment in Alkmaar, Noord-Holland
* hij heeft Wendy deze naam gegeven bij de burgerlijke stand, terwijl Alie eigenlijk wilde dat ze Candy zou heten

Zoekster Wendy met haar dochters

Wendy zoekt vaker Hans Snijder (deel 1)

Wendy zoekt vader Hans Snijder (deel 2)

Wendy zoekt vader Hans Snijder (deel 3)

Wendy zoekt vader Hans Snijder (deel 4)

Wendy zoekt vader Hans Snijder (deel 5)