Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: jeugdvriendin Jetty van der Veen

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: jeugdvriendin Jetty van der Veen

"Binnenkort gaan we uren bijpraten!"

Beluister de audiofragmenten hieronder om te horen hoe (en waar!) we Jetty vonden!

Het verhaal
De ouders van Clara hebben het als joden tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar te verduren. Ze trouwen noodgedwongen om onder te kunnen duiken. Later krijgt het stel drie kinderen, waaronder Clara als laatste. Kort na de geboorte van Clara scheiden haar ouders. De kinderen worden uit huis geplaatst, omdat is vastgesteld dat moeder niet goed genoeg voor hen kan zorgen: “Zij was getraumatiseerd en beschadigd tijdens de oorlog.” Clara en haar broer en zus komen in een joods kinderhuis te wonen.

Clara is ongeveer zestien jaar wanneer ze bevriend raakt met Jetty. Zij zitten samen op het Spinoza Lyceum in Amsterdam en bij Jetty voelt Clara zich al snel thuis: “Jetty’s ouders en broertje Arthur waren heel goed voor mij in die periode. Zij hebben mij echt opgevangen. Jetty’s ouders voelden alsof het ook mijn ouders waren.”

De vriendschap met Jetty en het contact met het gezin verwatert nadat Clara haar man leert kennen en zich laat omdopen tot christen. Hoewel Jetty en haar ouders zelf geen joden waren, waren zij wel joods denkend. “Ik heb ze denk ik erg teleurgesteld met mijn keuze.” De ouders van Jetty hebben nooit expliciet aan Clara verteld dat ze het er niet mee eens waren, maar het is altijd aan Clara blijven knagen.

De ouders van Jetty verhuisden later naar een klein dorpje bij Leiden. Hier is Clara nog een keertje langs geweest, maar er was niemand thuis. Later is ze er ook nog een keertje rondgereden om te kijken of ze iets herkende. Clara is het gezin ontzettend dankbaar en wil dat graag nog aan hen meegeven: “Ik ben ze erg dankbaar voor alles wat ze hebben gedaan. Ik was daar kind aan huis.”

Aanknopingspunten:
* Jetty van (der) Veen
* geboren rond 1952
* groeide op in Amsterdam
* zat op het Spinoza Lyceum in Amsterdam
* woonde op Legmeerstraat 44 te Amsterdam
* haar ouders verhuisde naar een dorpje dichtbij Leiden
* blondeerde haar haar
* haar vader heette Joop en haar broertje Arthur
* ging in de zomer van 1970 voor vier weken op vakantie naar Joegoslavië met haar familie en de familie van de buren
* deze buurfamilie heette De Wit
* vader van familie de Wit werkte bij de politie en was groot en stevig

Jetty is het tweede meisje van rechts op de klassenfoto.