Adres Onbekend
KRO-NCRV

Beste vriend Dick Quartel

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Beste vriend Dick Quartel

“We waren echt zielsverwanten."

De Zoekbrigade komt erachter dat Dick ooit getrouwd is met Monica Billiter en samen met haar twee kinderen heeft: Simon en Sabrina Quartel. We vinden hun namen terug op de rouwadvertentie van Dicks moeder in 2007, waaruit blijkt dat Dick destijds nog in Nieuw-Zeeland woonde. Niet veel later meldt Dicks broer Kees zich bij ons; hij is inmiddels door de hele familie op de hoogte gebracht van de zoektocht en geeft Dicks nummer aan ons door. Dick vindt het hartstikke leuk dat Piet naar hem op zoek is en komt vanuit Nieuw-Zeeland aan de lijn: "Het is heel leuk om je weer aan de telefoon te hebben, Piet!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal en hun eerste gesprek.

Het verhaal

Piet denkt wekelijks aan zijn oude beste vriend Dick Quartel. “Vaak als ik iets lees ofzo, dat ik dat dan met hem wil delen. Of dat ik benieuwd ben: wat zou Dick hiervan vinden?” Piet en Dick kennen elkaar uit het Zeeuwse dorp Noordgouwe, waar ze allebei opgroeien. “Zijn vader was elektricien en hij moest van zijn ouders ook die richting op, terwijl hij er niet zoveel voor voelde. Hij is het wel geworden, maar heeft het nooit met liefde gedaan. Later ben ik psychologie gaan studeren. Dick was altijd ook al veel meer bezig met: wat gaat er in mensen om? Wat houdt ze bezig?”

Dick vertrekt voor een jaar naar een kibboets in Israël, woont een tijdje in een leefgemeenschap in Schotland en trekt door Azië, waar hij onder andere in een boeddhistisch klooster verblijft. In al die jaren blijven ze goede vrienden. Maar als Dick uiteindelijk naar Nieuw-Zeeland verhuist, verwatert het contact. Piet ziet hem nog één keer, wanneer Dick heel even terug is vanwege het overlijden van zijn vader. “Toen zei hij: dit is echt de laatste keer. Hij had het financieel niet heel breed. We hebben toen ook echt afscheid genomen, zo van: dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we elkaar zullen zien…”

Toch heeft Dick altijd een speciaal plekje in Piets hart gehouden. “We waren echt zielsverwanten. Ik geloof niet dat ik in mijn latere leven nog zo’n vriendschapsband heb gehad met iemand.” De twee hadden zelfs een eigen groet. “Ik ben ervan overtuigd dat als ik hem na al die jaren weer zou zien, dat die groet het eerste zou zijn wat we doen!”

Aanknopingspunten:
* Dick Quartel
* geboren rond 1951/52 in Noordgouwe (Schouwen-Duivenland)
* had twee broers: Co en Kees
* het gezin Quartel woonde aan de Bosweg in Noordgouwe
* Dick en Co waren elektricien, net als hun vader
* de familie Quartel had een elektrotechniekbedrijf in Noordgouwe
* Co was getrouwd met Wil Mutsaerts, zij hadden tenminste een dochter
* Co en Wil woonden op Schouwen-Duivenland
* Kees had een relatie met een man, zij hadden geen kinderen
* Kees was kapper in Den Haag en woonde daar ook
* Dick was getrouwd (naam vrouw onbekend)
* zij hadden samen een zoon en een dochter, geboren rond eind jaren 80
* Dick heeft o.a. in een kibboets in Israël, leefgemeenschap in Schotland en in Australië gewoond
* eind jaren 80 is Dick naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd
* hij is nog een keer in Nederland geweest voor de begrafenis van zijn vader
* Dick heeft zijn naam veranderd in Richard

Zoeker Piet vroeger en nu

Piet zoekt beste vriend Dick Quartel (deel 1)

Piet zoekt beste vriend Dick Quartel (deel 2)

Piet zoekt beste vriend Dick Quartel (deel 3)