Adres Onbekend
KRO-NCRV

Oude vriend Aloys Rutjes

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Oude vriend Aloys Rutjes

Tijdens de uitzending:
Een Aloys Rutjes uit de Achterhoek… Je zou denken dat het een naam is die niet veel voorkomt. We komen in contact met een Aloys Rutjes, maar dat blijkt de verkeerde. Benny uit Zeddam kent Aloys wel: “hij heeft twee huizen verder op gewoond en hij viel altijd wel een beetje buiten de boot.” Benny brengt ons in contact met de zus van Aloys. De zus van Aloys gaat de boodschap doorgeven. Frits gaat komende week naar de achterhoek om Aloys weer te ontmoeten. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal:
Terwijl Frits in snackbar De Knijp in Ulft de frieten uit het vet haalde, kwam Aloys Rutjes daar vaak op bezoek. "Mijn baan in de snackbar heb ik niet heel lang volgehouden, maar het contact met Aloys des te meer. We reden samen op de brommer, gingen naar de lokale discotheek 'Het Hemeltje', luisterde muziek, noem maar op. We werden hele goede vrienden."

Frits kwam in 1966 op zestienjarige leeftijd vanuit Amsterdam in Ulft wonen. Door het werk van zijn vader verhuisde hij vaak. "Van Amsterdam naar Ulft is wel een verandering. Ze noemde me daar in de Achterhoek dan ook snel 'de lange Amsterdammer'. Aloys was roodharig, dus daar werden we weleens mee geplaagd. Maar dat losten we samen wel op, we kwamen echt op voor elkaar. Tot die avond in 1967 in de snackbar waar ik werkte. Daar was een jukebox die een plaat van de Golden Earring draaide. 'Just a little bit of peace'. Wij zongen dat heel hard mee. En toen kwam er zo’n boerenknaap die Aloys een dreun gaf. 'Moet je mij flikken', zei ik. Maar toen kreeg ik er ook één. Dus dat was snel klaar en ik had een stukje van mijn voortand eraf, tot de dag van vandaag."

"Aloys was volgens mij een jaar jonger dan ik was. Hij moet dus geboren zijn in 1951. Onze vriendschap was in de roerige sixties, dus dat was een heel leuke tijd. Wat was de klik tussen ons? Hij begreep mij en ik begreep hem. We deelden ook een passie voor muziek, het iets ruigere werk welteverstaan, Status Quo, Stones, Golden Earring. Ik had toch wel moeite om te aarden in dat verre Ulft; de vriendschap met Aloys maakte dat een stuk makkelijker.”

“Aloys woonde niet in Ulft, maar in Zeddam. Hij kwam uit een heel warm gezin en had twee zussen. Hij woonde daar prachtig, in Zeddam, met uitzicht op de molen. De laatste jaren denk ik vaker aan Aloys. Hoe zou het met hem gaan? En telkens als ik de Golden Earring hoor, moet ik aan hem denken. Ik ben ook gaan zoeken op internet, maar zonder resultaat."

Aanknopingspunten:
* Aloys Rutjes.
* Aloys zal geboren zijn in 1951 en woonde in de jaren `60 aan de rand van Zeddam, in de Achterhoek.
* Zijn huis, even buiten Zeddam, keek uit op de molen.
* Aloys had twee oudere zussen.
* Hij kwam vaak in snackbar “De Knijp” en discotheek “Het Hemeltje”.
* Hij had rood haar en een bijzondere kledingsstijl.
* Aloys zal nu begin 70 zijn.

Oude vriend Aloys Rutjes - Deel 1

Oude vriend Aloys Rutjes - Deel 2

Oude vriend Aloys Rutjes - Deel 3