Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: beste vrienden van de vader van Josephine

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: beste vrienden van de vader van Josephine

Eindelijk krijgt ze meer te weten over haar vader

We kwamen erachter dat er deze week een Hongaars bal werd georganiseerd in Haarlem. Daar viert de Hongaarse club ieder jaar traditiegetrouw de Hongaarse revolutie in 1948. Onze Amy ging er op af en sprak daar met allemaal oude vrienden van Bandi. Bandi’s beste vriend Janus Limp uit Oudekerk aan de Amstel komt speciaal voor Josephine naar de studio. Hij heeft allemaal foto’s meegenomen van Bandi en hij kent Josephine nog als klein meisje. “Bandi was een heel bijzondere man. Hij sprak er niet graag over, maar iedereen wist dat Bandi jouw vader was.”

Het verhaal:
Josephine wordt in de zomer van 1960 geboren in Amsterdam. Haar Hongaarse vader is gek op haar. Het
​is dan ook een grote verrassing als Josephine op haar 8ste van haar oma hoort dat hij niet haar vader is, maar familievriend Bandi Gàal. Uit liefde voor de man die haar opvoedt, houdt ze haar mond. In 1973 verhuist Josephine met haar ouders naar Apeldoorn. Ze verliezen daardoor het contact met de Hongaarse gemeenschap in Amsterdam en dus ook met Bandi Gàal.
Pas op haar 38ste, als Josephine zelf moeder is van twee zoons confronteert ze Bandi met wat ze weet. Hij reageert lauw dat hij veel vergeten is uit die tijd waarop Josephine boos vertrekt. Ook wanneer haar moeder overlijdt zoekt ze contact, maar krijgt niet de reactie waarop ze hoopt. Inmiddels is ook Bandi overleden en vraagt Josephine zich af wie hij was. Klopt het dat hij zigeunerbloed had? Had hij nog meer kinderen? En waar kwamen die opvallende, smaragdgroene ogen vandaan?