Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: familie van Ineke Stoel

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: familie van Ineke Stoel

“Het is alsof ik Ineke zie lopen”

We komen erachter dat Ineke Stoel niet meer leeft. Ze is kort geleden overleden. Helaas is Jos net te laat met zoeken naar haar. Met zijn zoektocht maakt hij wel iets los bij de weduwnaar en de dochter van Ineke. Zij staan open voor contact met Jos en zijn er blij mee dat een deel van het verleden van hun vrouw en moeder terugkomt. Ze verzamelen alle foto’s die ze hebben van hun moeder uit die tijd en komen bij wijze van verrassing voor een ontmoeting naar de studio. Jos slaat zijn handen voor zijn gezicht: “Het is alsof ik Ineke zie. Je hebt haar neusje!” Jos staart de dochter van Ineke aan en is blij in haar herkenning te vinden. Joop – de weduwnaar van Ineke – vertelt graag over zijn vrouw en wil ook graag van Jos horen hoe hij haar ervaren heeft. Na de uitzending wordt er nog lang nagepraat…

Het verhaal

Jos denkt nog wel eens aan een meisje van vroeger. Niet zomaar een meisje. Nee, een meisje waar hij zijn ogen niet vanaf kon houden. Maar meer dan een stille liefde werd het nooit: Jos heeft het haar nooit durven zeggen.

Het meisje waar hij het over heeft is Ineke Stoel: “Zij was wat ouder en ik was stapelverliefd op haar. Ik noem het toch wel mijn eerste liefde, want ik kwam net van school en voor zover ik me kan herinneren was zij echt het eerste meisje waarbij ik flinke kriebels kreeg. Dat was toen compleet nieuw voor mij. Ik durfde haar amper aan te kijken.”

Ze ontmoeten elkaar bij het bedrijf Lindeteves-Jacoberg in Amsterdam. Het bedrijf bestaat nu niet meer, maar was in die tijd een handelshuis dat zaken deed met het toenmalige Nederlandsch-Indië. Jos werkte op dezelfde afdeling als Ineke: “In die tijd moest ik paklijsten tikken van al die machines en motoren en zij was secretaresse van de afdelingschef. Maar ik durfde nooit iets tegen haar te zeggen. Ik keek alleen maar de hele tijd naar haar en droomde erbij weg.”

Helaas heeft Ineke geen oog voor Jos. Zij heeft in die tijd al een oogje op iemand anders op het werk en daar wil Jos niet tussen komen. Wel heeft hij haar ooit nog één keer gezien. Ver nadat ze werkten bij Lindeteves-Jacoberg: “Ik zag haar nog een keer lopen in Kalverstraat. Er ging een schok door me heen. Ik was al lang en breed getrouwd. Ik liep daar met mijn vrouw, maar ik zag haar – Ineke – en ik dacht: ‘Wauw!’” Daarna heeft Jos haar nooit meer gezien. Wat zou er van Ineke zijn geworden?