Adres Onbekend
KRO-NCRV

Broertje Benny van Gaal

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Broertje Benny van Gaal

“Ik hoor weleens berichten dat het niet zo goed met hem gaat…”

We worden al snel gebeld door een tipgever die met een Peter van Gaal bij een supermarkt in Alkmaar heeft gewerkt en dit blijkt het juiste spoor. Niet veel later hebben we Jolanda, de dochter van Benny, aan de lijn: "Haha, nou wat grappig dit zeg! Het gaat inderdaad om mijn vader. Alleen gaat dit voor hem op dit moment te snel. Maar ik wil wel graag contact met u hoor, tante Nolly!" Het hele verhaal hoor je in de fragmenten hieronder.

Het verhaal
Nolly vraagt zich vaak af hoe het met haar jongste broertje gaat, Benny of Peter van Gaal. “Het is een raar verhaal, maar Benny heet waarschijnlijk officieel Peter. Mijn vader had bij de aangifte te veel op en heeft zijn zoon toen Peter genoemd. Maar hij had al een zoon die Peter heette; dus thuis noemden we hem gewoon Benny, zoals ook de bedoeling was. Later wilde Benny weer Peter heten. Hoe het nu zit, weet ik niet: ik ben al ruim veertig jaar weg uit die familie."

Als oudste kind in een gezin van acht kinderen had Nolly het vroeger niet makkelijk. “Ik moest op mijn achtste al op het land meewerken, omdat alles voor het gezin betaald moest worden. Uitgaan was er niet bij, want ik moest oppassen op mijn broertjes en zusjes. En er was veel ruzie; er werd van alles door de kamer geslingerd.” Ook toen Benny net was geboren, zo herinnert Nolly zich: “Mijn vader wilde mijn moeder slaan met een stoel, een moment later trok hij de kraan van de muur. Dat was Benny’s eerste dag. Vanaf toen was hij het lievelingetje van me. Ik voelde dat ik voor hem moest zorgen."

Toch verliest Nolly ook haar lievelingsbroertje Benny uit het oog. De laatste keer dat ze hem heeft gezien is ongeveer dertig jaar geleden. “Ik heb hem dus al heel lang niet gezien en ik hoor weleens berichten dat het niet zo goed met hem gaat. Ik wil graag iets van hem horen!”

Aanknopingspunten:
* Peter van Gaal
* Peter kan ook Benny van Gaal heten
* het gezin Van Gaal bestond uit ouders, zes zussen en twee broers (tweemaal Peter)
* Peter is geboren in december 1956 aan de Trompstraat in Alkmaar
* op dat adres woonde het gezin Van Gaal tot 1965, toen verhuisden ze naar België om in datzelfde jaar nog terug te keren
* na 1965 woont het gezin Van Gaal op verschillende adressen, ook tegenover de Grote Kerk, maar blijven ze wel steeds in Alkmaar
* Peters ouders heetten Arnold van Gaal en Corry Koppes: de eerste overleed in 1994, de tweede in 1995
* hij heeft twee kinderen en woonde later in een nieuwbouwwijk van Alkmaar
* vermoedelijk is hij werkzaam geweest in de bouw