Adres Onbekend
KRO-NCRV

familie van opa Ton en oma Gijsberta

  1. Nieuwschevron right
  2. familie van opa Ton en oma Gijsberta

"Die foto van opa lijkt sprekend op mijn vader!"

We vonden familie van beide kanten. Met de familie van Renate's oma Gijsberta van Reenen mag ze na de uitzending contact opnemen. De kleinzoon van Ton Blom kwam naar de studio met foto's van opa. Beluister onderstaande audiofragmenten om dit terug te luisteren.

Het verhaal
Renate heeft haar opa Ton Blom nooit gekend: “Mijn vader Willem is niet bij zijn vader Ton Blom opgegroeid. Ton was namelijk getrouwd, en mijn vader werd verwekt als buitenechtelijk kind. Hij is direct na de geboorte afgestaan." En wat blijkt? Familie van Tons vrouw ontfermt zich over Willem! Een complexe familiesituatie, die ervoor zorgt dat Willem zonder zijn vader - en Renate dus zonder biologische opa - opgroeit: "Ik weet echt helemaal niets, maar ik zou zo graag meer over hem te weten willen komen. Dan kan ik misschien ergens herkenning vinden. Ik wil graag weten welke karaktertrekken er zijn in de familie Blom, wat ze leuk vonden, wat ze drijft, welke interesses ze hebben..."

Overigens weet Renate over haar oma van vaderskant ook maar weinig. Oma heette Gijsberta van Reenen en zij stond Willem vrijwel direct na de geboorte af, waarschijnlijk omdat ze nog jong was: "Mijn vader heeft zijn moeder wel een paar keer gezien, maar daar wilde hij nooit iets over zeggen. Ik heb mijn biologische oma dus ook nooit gekend."

In de archieven heeft Renate zelf al veel kunnen terugvinden over de familie Van Reenen. In eerste instantie zoekt ze bij ons dus naar meer informatie over haar opa Ton Blom. En dan vooral naar een foto: "Mijn vader had extreem blauwe ogen en ik ook. Komt dat van mijn opa? Ik zou het fantastisch vinden als ik een foto van hem had!”

Aanknopingspunten:
* biologische opa Antonius Johannes (roepnaam vermoedelijk: Ton) Blom
* geboren op in juli 1914 te Zwolle
* overleden op in mei 1993 te Amsterdam
* zijn eerste relatie was met Gijsberta van Reenen
* uit deze relatie kwam één kind voort: Willem Leeman
* Willem is geboren in 1940
* Ton Blom trouwde in 1937 met Truus van de Heuvel
* zij scheidden in 1966
* Ton is daarna getrouwd geweest met Cecilia Langevoort