Adres Onbekend
KRO-NCRV

Terugblik: Riekje zocht buurmeisje Astrid de Redelijkheid

foto: Riekje
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik: Riekje zocht buurmeisje Astrid de Redelijkheid

"Mijn leven was gelukkig niet alleen maar kommer en kwel!"

We krijgen veel reacties binnen op het verhaal van Riekje. Mensen die Astrid gekend hebben melden zich en ook familie, dus we krijgen een telefoonnummer van Astrid. Daar wordt alleen nog niet opgenomen. We horen wel dat Astrid een moeilijk leven heeft gehad... Ondertussen meldt ook Astrids broer Marco zich, maar hij heeft ook geen contact meer met haar.

Een week later is Astrid van alle kanten ingeseind over Riekje's zoektocht en ze heeft zich bij ons gemeld! Ze staat perplex dat Riekje na al die jaren zoveel moeite heeft gedaan om haar te vinden. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, staat Astrid positief in het leven: "Achteraf gezien kan ik best zeggen dat mijn leven niet alleen maar kommer en kwel was hoor! Laten we er snel over bijpraten.". Beluister de fragmenten hieronder voor het hele gesprek.

Het verhaal
Riekje woont in de Dotterleiflat in Capelle aan den IJssel en in 1979 krijgen ze nieuwe buren: de familie De Redelijkheid met hun dochter Astrid: “Wij woonden op de tweede verdieping en Astrid kwam precies onder ons wonen. We gingen samen spelen en werden al snel vriendinnen.”. De meisjes raken heel vertrouwd met elkaar: “We trokken veel met elkaar op en werden echt hartsvriendinnen. Ik kan niet goed inschatten wat ik voor haar betekend heb. We waren ook erg jong. Ik was acht jaar en zij was een jaartje ouder dacht ik.”.

In Astrids thuissituatie gebeurt op dat moment veel en achteraf denkt Riekje dat hun vriendschap een welkome afleiding is geweest voor haar: “We speelden altijd in de buurt. Soms ook met andere buurkinderen, maar we waren meer met z’n tweetjes. Af en toe kwam ik bij haar, maar zij kwam vooral veel bij ons thuis.”. Na twee jaar verhuist Riekje en het contact met Astrid gaat verloren: “Ze is altijd in mijn hoofd blijven zitten, maar ik heb haar niet kunnen vinden. Dit jaar wordt ik vijftig en jullie bestaan ook vijftig jaar. Door de jubileumoproep heb ik toch maar besloten om er vol voor te gaan. Ik hoop dat Astrid gevonden wordt, want ik heb zo veel vragen aan haar!”.

Aanknopingspunten:
* buurmeisje Astrid de Redelijkheid
* geboren rond 1970
* woonde van 1979 tot 1981 in de Dotterlei flat in Capelle aan den IJssel
* Astrid was veel bij moeders familie, vooral bij een tante en haar opa en oma
* haar tante woonde in de wijk Schenkel in Capelle aan den IJssel
* Astrid had een broertje Marco
* hij is waarschijnlijk geboren rond 1974
* Astrid was een rustig meisje met kort donkerblond krullend haar en dunne lippen

Riekje (links, blond) en Astrid (midden, armen over elkaar)

Riekje zoekt buurmeisje Astrid de Redelijkheid - deel 1

Riekje zoekt buurmeisje Astrid de Redelijkheid - deel 2