Adres Onbekend
KRO-NCRV

Goede vriend Aage Smilde

  1. Nieuwschevron right
  2. Goede vriend Aage Smilde

De twee dominees worden herenigd op deze Eerste Pinksterdag!

De twee dominees worden op Eerste Pinksterdag herenigd in Adres Onbekend! Aage is blij dat Sipke hem zoekt: "Ik vond het best verdrietig dat ik je toen nooit meer gezien heb..." Beluister onderstaande fragment om dit gesprek te horen.

Het verhaal
Sipke leert Aage Smilde kennen op het gymnasium in Dokkum. Daar leren ze samen Hebreeuws. Sipke en Aage delen hun passie voor leren: “Aage was echt een pientere jongen. Hij was een domineeszoon. Hij kwam uit een groot gezin en bij hem was het al snel duidelijk dat hij Theologie ging studeren. Bij mij kwam dat idee pas later. Het is niet helemaal toevallig dat we hetzelfde zijn gaan doen, maar bij hem zat het er gewoon al vroeg in.”

Aage gaat na het gymnasium naar Kampen om Theologie te studeren. Daar raken ze elkaar uit het oog, want Sipke gaat dan in Amsterdam studeren: “Ik wilde de stad zien, weg uit het noorden en een beetje ontdekken. Met een omweg kwam ik uiteindelijk ook bij de studie Theologie uit.”

Uiteindelijk verliezen ze elkaar volledig uit het oog rond het moment dat Aage predikant wordt in Rotterdam. Sipke woont dan in Hellevoetsluis: “We woonden redelijk bij elkaar in de buurt, dus we hadden eens afgesproken om bij elkaar op visite te gaan. Maar wat gebeurde er? Een van mijn kinderen ging overgeven. In de auto! Onderweg naar Aage! En toen ben ik maar teruggereden naar huis. Ik heb Aage toen opgebeld en gezegd: ‘We komen niet meer'. En sindsdien hebben we nooit meer contact gehad... Zo jammer!”

Nu is Sipke na al die jaren benieuwd wat Aage is gaan doen met zijn leven. Zou hij nog lang predikant zijn geweest? En wat doet hij nu?

Aanknopingspunten:
* Aage Smilde
* nu 73 of 74 jaar ongeveer
* kwam oorspronkelijk uit Dokkum
* zat op het gymnasium in Dokkum
* heeft daar ook Hebreeuws geleerd
* was een domineeszoon
* kwam uit een groot gezin
* studeerde Theologie in Kampen
* ging later prediken in o.a Rotterdam, maar ook in het buitenland
* was een lange jongen
* trouwde met zijn vroegere jeugdvriendin
* laatst bekende woonplaats: Rotterdam (in 1980)