Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: Edwins vader dhr. Lamur

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: Edwins vader dhr. Lamur

We stuiten op gevoelige informatie…

We zoeken met de naam Lamur, maar komen maar weinig kandidaten tegen. Wanneer we zoeken op de naam Humphrey Lamur komen we wel een meneer tegen die zo heet en ook een Surinaamse achtergrond heeft. Deze meneer ontkent echter in alle toonaarden dat hij de man is die we zoeken. Daar komen we dus niet verder. We worden wel overspoeld met telefoontjes en ook deze tipgevers wijzen ons de kant op van Humphrey Lamur. Deze zoektocht wordt vervolgd…

Het verhaal
De moeder van Edwin, Trudy van Rooijen, is in 1962 verloofd met Ben Smit. Zij werkt dan bij Zon&Schild, een psychiatrische verpleegafdeling, in Den Dolder. Ze komt erachter dat Ben is vreemd gegaan en de twee verbreken hun verloving. Trudy ontmoet in deze moeilijke periode een andere man van Surinaamse afkomst met de achternaam Lamur. Ze hebben iets zeer kortstondigs en Trudy komt erachter dat ze zwanger is. Maar van wie is het kind? Het zou van Ben Smit kunnen zijn, maar ook van dhr. Lamur. Trudy en Ben besluiten toch te trouwen. Maar als op 1 april 1963 blijkt dat het baby’tje een creools uiterlijk heeft, is het huwelijk snel voorbij. “Het had toch niet kunnen werken. Ben Smit was immers vreemd gegaan en alles bij elkaar was het een te grote schande voor mijn moeder.” Edwin groeit op alleen bij zijn moeder. Ze heeft nooit meer een andere man gehad. “Ik heb een goede jeugd gehad en misschien heb ik daarom ook nooit een vader of de behoefte aan een vader gehad.” Edwin en zijn moeder praten er af en toe over. Het is in ieder geval geen groot geheim dat zijn vader een Surinaamse man is met de achternaam Lamur. “Maar ja, ik ging er zelf eigenlijk nooit echt dieper op in. Had ik het maar wel gedaan, misschien was ik dan iets meer te weten gekomen.”

Edwin heeft drie kinderen. Zijn dochter Puk is de donkerste van allemaal. “Eigenlijk is dit de zoektocht van Puk. Zij is vooral bezig met haar afkomst omdat zij het meest om mijn biologische vader lijkt.”

Aanknopingspunten:
* dhr Lamur, geboren rond 1930/1940
* van Surinaamse afkomst
* leerde in de zomer van 1962 Trudy van Rooijen kennen
* Trudy werkte toen bij Zon & Schild in Den Dolder