Adres Onbekend
KRO-NCRV

Nog niet gevonden: vriend Jan Jansen

  1. Nieuwschevron right
  2. Nog niet gevonden: vriend Jan Jansen

We hebben een spoor naar Ouddorp: wie helpt ons verder?!

De vakantieverhalen worden herkend door een luisteraar: "Ik ken een Jan Jansen uit Ouddorp, die vroeger in de omgeving van Den Haag heeft gewoond. Hij vertelde ook altijd van die goede verhalen, net als Fons. Maar... ik ben Jans telefoonnummer kwijt!" Dus nu is de vraag: wie kent Jan Jansen uit Ouddorp (Zuid-Holland), geboren rond 1942? Bel 0800-3030300 of zoeken@adresonbekend.nl en help ons naar Jan Jansen! Beluister onderstaande fragmenten van de afgelopen uitzending terug voor het heel verhaal.

Het verhaal
Jan, Theo en Fons. Drie vrienden van Cor di Sacratisimo, de MULO in Scheveningen waar ze in 1964 eindexamen doen. Om dat te vieren vertrekken de drie jongens met de Liftcentrale naar Tossa de Mar in Spanje: “Het klonk ideaal. Voor twintig gulden reed je met een vrachtwagenchauffeur mee naar je vakantiebestemming en op de terugweg ging je met het vliegtuig weer naar Nederland. Klinkt avontuurlijk toch?” De jongens hebben de tijd van hun leven in Spanje: kamperen, naar het strand, feesten. Een echte examenreis: “Jan Jansen was altijd het beste met meisjes. Hij wist wel hoe je die moest versieren. Hij was altijd vrolijk, had overal lol in.” Wat Fons zich ook goed herinnert zijn Jans danspasjes: “Altijd als we gingen dansen dan deed hij iets heel geks met zijn vingers. Die gingen dan de lucht in en dan danste hij heel komisch. We hebben daar vaak om gelachen en hij trok daar veel bekijks mee haha!”

Maar als ze na drie leuke weken terug willen keren naar Nederland, blijkt dat ze zich niet helemaal goed hebben ingelezen in de voorwaarden van de Liftcentrale. Je kunt niet met het eerste beste vliegtuig mee terug, maar bent pas aan de beurt als er stoelen vrijkomen van passagiers die afhaken: “Ons geld was zo goed als op. We waren gesloopt na drie weken feesten. En toen bleek dat we nog niet terug konden naar huis…” Uiteindelijk moeten de jongens nog drie weken langer in Spanje blijven. Zonder geld, zonder mobiele telefoon, maar gelukkig met goed gezelschap: “We waren heel creatief hoor, bedachten allerlei trucjes. Zo sliepen we op het strand onder omgekeerde boten. Als de strandwacht je pakte dan had je een groot probleem. Ook gingen we iedere ochtend met z’n drietjes één kop koffie drinken in een café en dan deelden we een stokbrood met tomaat. Al ons overige geld hadden we ingeleverd bij een restaurant waar we vervolgens iedere avond terecht konden. Drie weken lang aten we elke avond paëlla. We kregen er gelukkig wel een fles wijn en een fles spuitwater bij.”

Eenmaal terug in Nederland gaan de jongens ieder hun eigen weg en verliezen ze elkaar uit het oog. Sinds een tijdje heeft Fond weer contact met Theo: “Maar ja, Jan Jansen is zo’n veel voorkomende naam. Die kunnen we nergens meer vinden…”

Aanknopingspunten:
* Jan Jansen (zeker met maar één ‘s’)
* geboren rond 1942/1943
* woonde tot 1964 in Den Haag
* zat op de MULO Cor di Sacratisimo in Scheveningen
* ging in 1964 met Theo en Fons op vakantie naar Tossa de Mar in Spanje met de Liftcentrale
* na de zomer van 1964 zou hij naar Rijswijk zijn verhuisd
* daar zou hij verkering hebben gekregen met een gescheiden vrouw met twee kinderen

Fons zoekt vakantievriend Jan Jansen Deel 1

Fons zoekt vakantievriend Jan Jansen Deel 2