Adres Onbekend
KRO-NCRV

Penvriend Henk Heemskerk

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Penvriend Henk Heemskerk

Tijdens de uitzending
Er komt een voicemail binnen van Marleen, zij is een volle nicht van Henk Heemskerk. Marleen weet niet waar Henk is, maar kan ons wel verder helpen. Zij geeft het telefoonnummer van tante Riet, zij heeft namelijk alle telefoonnummers van de familieleden. Zij geeft ons het telefoonnummer van Henk zijn moeder en zij verteld vervolgens dat Henk inderdaad naar het buitenland is vertrokken, hij woont nu in het zonnige Spanje. Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het
verhaal
Christa en Henk Heemskerk leren elkaar in 1983 kennen tijdens een schoolexcursie in Rome. Beiden zitten ze in de vijfde klas van de middelbare school, Christa in Deventer en Henk in Rijnsburg. “Er waren daar heel veel schoolklassen die ongeveer hetzelfde traject volgden. Dus je kwam vaak dezelfde klassen tegen bij de volgende attractie, waardoor je op een gegeven moment mensen ging herkennen. Ik zat bij de Trevifontein toen een jongen achter mij aan het kletsen was en ik dacht: 'hem heb ik vaker gezien!' Dus ik zei: 'hé, volgens mij komen we jullie de hele tijd tegen.' We raakten aan de praat en het klikte heel goed.”
De twee wisselen adresgegevens uit om foto’s van hun reis naar elkaar te sturen. “De eerste brief van hem ging daar volgens mij ook over. En zo heeft onze vriendschap, correspondentievriendschap eigenlijk, zich ontwikkeld. We bleken het allebei heel leuk te vinden om brieven te schrijven. Het waren ook echt dikke enveloppen, soms wel tien tot vijftien kantjes. Die schreven we dan vooral in de klas. Over alles wat er gebeurde op school, maar ook thuis. Dingetjes die we meemaakten, dus gewoon allemaal kletsverhalen.”

“Hij woonde in Rijnsburg en ik woonde in de buurt van Deventer, in Emster, dus we woonden niet bij elkaar in de buurt. We hadden elkaar maar één keer gezien en niet eens veel gesproken bij die Trevifontein. Het was wel gelijk lachen en grapjes maken. We zijn elkaar daarna ook wel weer op straat tegengekomen, dan zwaaide je weer eens naar elkaar, maar hij zat met zijn vrienden en ik zat met mijn vrienden, dus dat mengde niet. In de eerste brieven – dat zie ik dan aan wat hij schrijft – zijn we heel erg bezig om elkaar over ons leven te vertellen; wie zijn je ouders, heb je broertjes of zusjes? Wat doe je verder, wat zijn je hobby’s?”

Christa schrijft de eerste brief. “Ik denk dat ik foto’s heb opgestuurd en dat hij toen terugschreef. Ik vond het zo leuk om ze terug te vinden. Hij schreef ook heel veel dingen op de envelop, zoals: 'postbode, schiet op, want deze mevrouw zit al heel lang op de post te wachten.' En een keer op mijn verjaardag kreeg ik een envelop die was geparfumeerd. Dus de postbode belde aan, zo van: 'wie heeft hier een vriendje?' Die heb ik nog maanden geroken, want hij had er volgens mij parfum van zijn zusje overheen gespoten. Het was dus ook wel een type die dat dan gewoon deed. Henk en ik belde ook vaak. Ik mocht niet zo lang bellen, maar dat deed ik dan soms wel. Dan konden we uren aan de telefoon hangen en alleen maar ouwehoeren over van alles wat er gebeurde. Het was echt een soort vriendin eigenlijk.'

Bij elkaar hebben Christa en Henk zo’n twee tot drie jaar brieven geschreven, en daarna af en toe nog een brief. “We hebben het echt lang volgehouden; sowieso de hele middelbareschooltijd nog en daarna ging ik een jaar in Frankrijk werken als au pair. Toen heeft hij ook nog geschreven.” We zijn in 1985 ook nog met z’n tweeën naar Bruce Springsteen geweest. Dat was op 12 juni. Toen was hij in De Kuip met zijn Born In The U.S.A tour. Dat was erg leuk. Dat was mijn eerste én mijn laatste concert! We zagen elkaar niet zo vaak. Ik kan me niet herinneren dat we vaker dan één keer bij elkaar hebben gelogeerd. En Bruce Springsteen… Toen heb ik ook gelogeerd bij hem. Maar het was heel veel schrijven en bellen."

Aanknopingspunten:
* Henk Heemskerk
* Geboren in februari 1967
* Woonde met zijn ouders aan Op den Claver in Rijnsburg
* Zijn vader was kweker in de bollen
* Henk had een zusje: Jeannette (1969), en broertje: Gert-Jan (1973)
* Hij zat op het vwo, waarschijnlijk in Rijnsburg
* Daarna is Henk toerisme gaan studeren in Breda en daar op kamers gegaan
* Niet veel later studeerde hij aan Tio in Hengelo, waar hij toen ook woonde
* In 1987 heeft hij stage gelopen bij Holland International
* Eind jaren 80 is hij naar Voorburg verhuisd

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Penvriend Henk Heemskerk