Adres Onbekend
KRO-NCRV

oud-collega Jan Scholtens

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. oud-collega Jan Scholtens

"Ik heb nog foto’s van hem waarop hij een haai aan de haak slaat voor de kust van Nassau"

Helaas moeten we Wout vertellen dat Jan Scholtens vorig jaar is overleden. Zijn dochter komt wel voor Wout aan de telefoon. "Ik vind het heel bijzonder dat iemand mijn vader zoekt en ik weet zeker dat hij nog uren met u over die tijd had willen praten." Beluister het fragment hieronder voor het hele verhaal en gesprek tussen de twee.

Het verhaal

De Atlantische Oceaan, begin jaren 50. Aan boord van een Nederlands passagiersschip knipt Jan Scholtens overdag de gasten aan boord, ’s avonds knipt hij de matrozen. Onlangs leest Wout Keppel, woonachtig in de Verenigde Staten, een bedrijfsblad voor oud-medewerkers van de Holland-Amerikalijn. Zijn oog valt op de naam Jan Scholtens. “Ik was matroos aan boord. Jan kende ik nog: hij was de kapper bij ons aan boord van de Veendam, in de eerste helft van de jaren ’50.”

Op dat reusachtige passagiersschip werken zo’n 600 mensen. “Hij zal mij dus waarschijnlijk niet kennen. Je kon tien keer heen en weer varen en nog steeds nieuwe mensen tegenkomen. Maar ik heb nog foto’s van Jan waarop hij een haai aan de haak slaat voor de kust van Nassau.” Wout is nu 90 jaar oud, Jan zou, als hij nog in leven is, ook rond die leeftijd moeten zijn. “Ik zou graag met hem over die tijd willen praten. Het was de mooiste tijd van mijn leven. Zou Jan dat ook zo ervaren hebben?”

Aanknopingspunten:
* Jan Scholtens
* geboren rond 1931, want inmiddels rond de 91 jaar oud
* werkte van 1950 t/m 1953 als kapper op het passagiersschip De Veendam van de Holland-Amerika Lijn
* daarna heeft Jan Scholtens ook nog op andere passagiersschepen gewerkt en waarschijnlijk ook als scheepafbouwer/sloper
* weer later begint Jan in zijn woonplaats Voorschoten een restaurant, genaamd “Landzicht”
* er is een interview met Jan Scholtens in het zeevaarttijdschrift The Line, editie januari/februari 2013, blz. 20

Wout zoekt oud-collega Jan Scholtens