Adres Onbekend
KRO-NCRV

Broertjes Cornelis en Herman Horneman

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Broertjes Cornelis en Herman Horneman

"Mijn oma wil dit graag nog doen voor haar leven eindigt."

We zijn benieuwd hoe oma Marja de week is doorgekomen. Heeft het gesprek met Cornelis haar rust gegeven, nu ze weet dat hij goed terecht is gekomen? In de uitzending van zondag 9 juni 2024 bellen we haar nog eens.

Tijdens de uitzending
De telefoon staat roodgloeiend over de achternaam van deze twee broertjes, want Hodman blijkt Horneman te zijn. Veel oud-schoolgenoten reageren en ook Joan Plaatsman, een vriend van de moeder van Cornelis en Herman, herkent het verhaal gelijk. We krijgen van hem een telefoonnummer van de opa en oma van Cornelis en Hermen. Voor we het weten staat Cornelis met zijn opa en oma in de studio! "Ooooh! Wat ben ik blij dat ik je zie! Gaat het goed met je?"

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de uitzending van zondag 2 juni 2024 terug!

Het verhaal
Marja's kleinzoon Chris zit als kind in de klas bij Cornelis Hodman. De jongens raken bevriend en spelen veel samen. Ook hun kleine broertjes Daan en Herman, die nog niet naar school gaan, trekken veel met elkaar op. Elke woensdagmiddag haalt Marja haar kleinzoon op van school. "Op het schoolplein in Hoogland raakte ik in gesprek met de vader van Cornelis Hodman. Hij vertelde dat hun moeder twee jaar eerder was overleden. In 2006 verhuisden wij naar Drenthe en hoorden we later dat de vader van Cornelis en Herman ook was overleden. Dat raakte me diep, zulke lieve jonge kinderen die hun ouders verliezen. Dat heeft me nooit losgelaten."

Chris heeft het met zijn vriend Cornelis nooit over het verlies van zijn ouders, vertelt hij. "Cornelis was niet mijn beste vriend, maar wel een goede vriend. Mij is pas later verteld dat zijn moeder overleden was. Als kind wist ik dat niet, want we speelden vaak bij mij thuis. Cornelis was een heel actief en druk kind, altijd bezig en vrolijk. Ik heb een oud vriendenboekje waarin staat dat hij hield van knutselen en handenarbeid. Ik stuurde een foto van zijn ingevulde pagina naar mijn oma Marja met zijn naam, foto en hobby's van toen. Mijn oma wilde graag weten hoe het met de twee broertjes is gegaan, ze is er heel veel mee bezig. Ze heeft niet lang meer, maar wil dit graag nog doen voor haar leven eindigt."

Aanknopingspunten:
* broers Cornelis en Herman Hodman (of Hotman)
* Cornelis is geboren in maart 1997
* Herman is geboren rond 2002
* ze woonden bij De Vierakkers in Hoogland, Amersfoort
* Cornelis heeft van 2002 tot 2006 op De Berkenschool in Hoogland gezeten

Marja en Chris ontmoeten Cornelis Horneman

Video niet beschikbaar

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend