Adres Onbekend
KRO-NCRV

Jeugdvriendje Hans Schuppers

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdvriendje Hans Schuppers

Tijdens de uitzending
Als je in de omgeving van Amersfoort naar een Hans Schuppers zoekt, vind je er een heleboel. Helaas zorgt het belrondje naar al deze Hansen niet voor het gewenste resultaat. Maar dan komt er een mail binnen met een tip. Het lijkt te gaan om de juiste Hans Schuppers en wij vinden zijn zoons Eric en Christiaan. Eric verteld dat Hans helaas in 2020 al is overleden. Winny en Eric willen elkaar graag helpen om informatie uit te wisselen, Eric kent namelijk de oudere Hans en Winny de jongere: 'Ik heb nog foto's van Hans van vroeger van mijn verjaardag en van je opa op mijn trouwdag.' Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal
In 1960 begint het verhaal van Winny en Hans. "Hans en ik kwamen samen terecht op het lyceum, op de Koningin Wilhelminaschool in Apeldoorn. Ik was toen twaalf. Maar we hebben eerst ook nog een jaar samen op de lagere school gezeten: hij zat daar al, toen ik daar in klas 6 op school kwam. Die school heette ook de Koningin Wilhelminaschool. Daarna zijn we samen doorgegaan naar de mulo aan de Jachtlaan. Hij zat daar op de mulo uiteindelijk maar een jaar, ging snel door naar het lyceum. Ik bleef wel op de mulo. Maar we hielden altijd contact.”

“Wij woonden met ons gezin aan de Germanenlaan in Apeldoorn. Vlakbij Hans. Je moest een lange straat uit en dan veldje over en dan waren we bij elkaar. Ik kwam oorspronkelijk van een dorp af, Doorwerth, waar ik eerst op school zat. Daar waren de jongens en de meisjes gescheiden. Ik kwam van een hervormde school en toen kwam ik in Apeldoorn terecht. Ik stond daar op dat plein, tegen het fietsenhok en alles krioelde door elkaar. Jongens en meisjes. Ik vond het eng. Hans moet ernaar gekeken hebben en mij een beetje zielig op dat schoolplein hebben zien staan. Hij komt op mij af, op de eerste schooldag en zegt: ‘Zal ik je vriendje zijn?’ Vanaf dat moment waren we onafscheidelijk. Hij kwam me altijd ophalen voordat we naar school gingen, elke ochtend. Droeg mijn schooltas en we deelden onze lunchboxjes. Hij had altijd veel lekkerdere dingen dan ik."

"We hadden een aparte vriendschap. Ik heb nooit meer zoiets gevoeld of gehad met iemand. Ik had echt veel vrienden, maar nooit zo iemand als Hans. Hans en ik hebben nooit iets romantisch gehad. We hebben wel de leeftijd gehad waarop dat had kunnen gebeuren, maar dat deden we gewoon niet. Soort broer en zus waren we. Ik was thuis oudste, hij juist jongste. Hij was gewoon een soort grote broer voor mij. Hij kende het leven in Apeldoorn, hij was wijs, nam mij mee daarin. Ik dorstte niet veel in Apeldoorn. Ik was dus 12 toen ik hem leerde kennen. De vriendschap duurde vijf jaar, tot mijn 17e ongeveer. Ik kreeg op een gegeven moment verkering met iemand van de HBS. Hij kreeg ook verkering met een meisje dat muziek studeerde. Dat meisje was jaloers, zij wilde niet dat ik nog met hem omging. Mijn moeder werd tussentijds ook nog ziek dus ik moest veel strijkwerk en huishoudelijk werk doen. Met Hans verwaterde de vriendschap helaas..”

"Hans was altijd heel eerlijk, recht door zee, vrolijk, we hebben altijd zoveel gelachen met elkaar. Hij was zeer behulpzaam. Ik denk dat hij een groot hart had."

Aanknopingspunten:
* Goede vriend Hans Schuppers
* Hans is geboren rond 1948
* Hans zat op de Koningin Wilhelminaschool in Apeldoorn
* Hans zat op de mulo aan de Jachtlaan
* Hans had rond zijn zeventiende verkering met een meisje van de HBS
* Hans was de jongste thuis van het gezin

Jeugdvriendje Hans Schuppers