Adres Onbekend
KRO-NCRV

Grote liefde Jaap van Leeuwen

  1. Nieuwschevron right
  2. Grote liefde Jaap van Leeuwen

"Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nog wel eens aan haar heb gedacht..."

Komende zondag blikken we met Cobi terug op deze voor haar zeer belangrijke zoektocht. Hoe was het om Jaap na de uitzending nog eens uitgebreid te spreken? En gaan ze een afspraak maken om elkaar binnenkort te ontmoeten? Beluister de uitzending van 27 oktober 2019 om dit te horen.

Tijdens de uitzending
Via een schoonzus van Jaap komen we uit bij zijn broer, en haar man, Joop van Leeuwen. Hij licht broer Jaap in over Cobi's zoektocht en die is dolenthousiast, maar bescheiden: "Zo'n bijzonder figuur was ik toch helemaal niet?!" Maar heeft hij ook nog wel eens aan haar bedacht? "Nou, ik moet eerlijk bekennen dat ik dat nog wel eens gedaan heb ja..." Naar de studio komen wordt Jaap wat te veel, maar hij komt graag aan de lijn voor Cobi. Beluister onderstaande fragmenten voor het hele gesprek!

Het verhaal
Als 14-jarig meisje gaat Cobi op visite bij familie in Benthuizen. In de erker van de buren ziet ze hem staan: Jaap van Leeuwen. De vonk slaat direct over: “Het was liefde op het eerste gezicht!” Cobi en Jaap krijgen verkering en een romantische briefwisseling volgt. Hij mag zelfs met haar familie mee op vakantie: “Best bijzonder, want ik kom uit een streng gereformeerd gezin en was nog jong.” Wanneer Jaap met zijn ouders en zus naar Bussum verhuist, zien de twee elkaar een stuk minder. En dan gaat op een dag de telefoon: “Van de een op de andere dag verbrak hij de verkering. Ik was ontzettend verdrietig, mijn wereld stortte in…” Ze heeft nooit precies geweten waarom Jaap het uitmaakt: “Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het te maken had met de woonafstand.”

Cobi gaat verder met haar tienerleven in Rotterdam en krijgt verkering met een andere leuke jongen: Leun. Zij krijgen verkering en Jaap schuift naar de achtergrond. Maar elkaar helemaal vergeten doen ze niet: “ Na anderhalf jaar kreeg ik een brief van Jaap dat hij spijt had van zijn beslissing. Hij vroeg me of ik weer met hem verder wilde…” Jaap schrijft er netjes bij dat hij er begrip voor heeft als Cobi inmiddels een andere vriend heeft. Daar wil hij niet tussen zitten. Haar nieuwe geliefde laat Cobi de keuze: “ Ik wilde Leun niet teleurstellen, met hem had ik het erg goed. Maar natuurlijk was ik gek op Jaap.” Toch kiest ze voor Leun: “ Achteraf gezien is Jaap toch echt mijn grote liefde geweest. Ik denk nog elke dag aan hem. Had ik toch niet voor hem moeten kiezen?” Gelukkig heeft ze nog een oud fotootjes van Jaap uit een album van haar moeder: “Die zit altijd in mijn portemonnee, dus ik draag hem nog iedere dag bij me.”

Aanknopingspunten
* Jaap van Leeuwen
* geboren op 16 juni of juli 1936/1937
* woonde in Benthuizen rond 1960
* verhuist later naar Bussum
* zijn vader had in Bussum een brood- en banketbakkerij
* het oude adres in Bussum is: Sint Vitusstraat 15
​* Jaap was later boekhouder bij ‘Van Houten Chocoladefabriek’ in Weesp

Cobi zoekt eerste liefde Jaap van Leeuwen Deel 1

Cobi zoekt eerste liefde Jaap van Leeuwen Deel 2

Cobi zoekt eerste liefde Jaap van Leeuwen Deel 3